Στην εξαιρετικά δημοφιλή στην Κουμουνδούρου πρακτική της επικοινωνίας μέσω «κειμένων συμβολής» επιδίδονται και οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι περνούν στην αντεπίθεση επ’ ευκαιρία της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στην Κεντρική Επιτροπή.

Και ενώ μέχρι πρότινος η πασοκική πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνταν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, χωρίς να σηκώνει και πολύ σκόνη με την παρουσία της στα εσωκομματικά, το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φαίνεται ότι της έδωσε την αυτοπεποίθηση να σπάσει την εσωκομματική σιωπή.

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να κατατεθεί στο προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής κείμενο συμβολής της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όχι μόνο κάνει τη δική του αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά βάζει στο κάδρο του εσωκομματικού διαλόγου την «πατριωτική διάσταση» που πρέπει να εντάξει στη φυσιογνωμία και στη ρητορική του το κόμμα.

Το κείμενο αυτό υπογράφουν σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της σοσιαλιστικής τάσης, δηλαδή οι Π. Κουρουμπλής, Ι. Μιχελογιαννάκης, Δ. Τσουκαλάς, Α. Κοτσακάς και Κ. Χρυσόγονος, ενώ αίσθηση προκαλεί η επιλογή του Αλέξη Μητρόπουλου να καταθέσει διαφορετικό κείμενο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το υπογράφει μαζί με τον Δ. Τεμπονέρα.

Στην πολιτική παρέμβαση των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκφράζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εκλογή των κ.κ. Χρυσόγονου και Κατρούγκαλου στην Ευρωβουλή, γίνεται λόγος για το «αγκάθι» των πολιτικών συμμαχιών, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για το πώς μπορεί το κόμμα «να ανοίξει» στην κοινωνία και να εμπλουτιστεί με στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Τα στελέχη της σοσιαλιστικής τάσης –πλην Μητρόπουλου –εκτιμούν ότι είναι λάθος η προσέγγιση του περίφημου μεσαίου χώρου ή του πολιτικού κέντρου ή των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, γιατί πιστεύουν ότι, αντίθετα με το παρελθόν, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης διατρέχει οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα, από την Ακρα Αριστερά έως την Ακρα Δεξιά. Θεωρούν όμως ότι το βάρος πρέπει να δοθεί όχι στις πολιτικές αλλά στις κοινωνικές συμμαχίες. Και το συνδέουν με το απαραίτητο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κόμμα του 27% δεν μπορεί να έχει προοπτική «κυβερνησιμότητας μεγάλης διάρκειας» αν παραμείνει στα 35.000 μέλη.

Η πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσω της διοργάνωσης δεκατριών –δηλαδή όσες και οι περιφέρειες της χώρας –θεματικών συνεδρίων, μέσω των οποίων θα ζυμωθεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. στη Θεσσαλία για τα αγροτικά.

Το παράδειγμα του Ανδρέα. Αίσθηση αναμένεται να δημιουργήσει το κεφάλαιο που αναφέρεται στην «πατριωτική διάσταση», που κατά τη σοσιαλιστική τάση πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για το θέμα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. «Ο πατριωτισμός είναι ταυτοτικό στοιχείο κάθε ανθρώπου» είναι η άποψη στο κείμενο των κ.κ. Κουρουμπλή, Τσουκαλά, Μιχελογιαννάκη, Χρυσόγονου. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι αν αποκοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το στοιχείο αυτό θα κάνει ολέθριο λάθος και φέρνουν ως παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου που ενσωματώνοντας την πατριωτική διάσταση το ’74 εγκόλπωσε στοιχεία της Αριστεράς και του ΕΑΜ που οδήγησαν στην πολιτική ηγεμονία του ΠαΣοΚ.

Περί «ταξισμού»

Οι «πράσινοι» επικρίνουν όσους προωθούν τον «ταξισμό» στο κόμμα, δηλαδή την αντίληψη ότι «ο εργάτης στο Βέλγιο είναι το ίδιο με τον εργάτη στην Ελλάδα», λέγοντας ότι το Βέλγιο είναι μια χώρα του Βορρά ενώ η Ελλάδα των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.