Η Κύπρος έγινε χθες η χώρα με Μνημόνιο που εξήλθε ταχύτερα στις διεθνείς αγορές, ένα χρόνο πριν από τους υπολογισμούς της τρόικας. Η έκδοση πενταετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές και η Κύπρος άντλησε 750 εκατ. ευρώ, αντί των 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, αλλά σημείωσε ότι η επιτυχής έξοδος στις αγορές με κανένα τρόπο δεν πρέπει να σηματοδοτήσει χαλάρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των 750 εκατ. ευρώ που δανείστηκε η Κύπρος κατέληξε σε ξένα ταμεία, κυρίως της Βρετανίας και της Ευρώπης αλλά και σε αρκετά hedge funds.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, UBS Investment Bank and VTB Capital. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το ονομαστικό επιτόκιο έχει καθοριστεί στο 4,75% και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,85%, αρκετά κάτω από το 5% που υπολόγιζε το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εμφανώς ικανοποιημένο ανακοίνωσε ότι «το χαμηλό κόστος με το οποίο η Κύπρος κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια αυτά δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, καθώς το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε συνιστά μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον».

Είναι προφανές κατά τις εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ότι η επιτυχής έκδοση του πενταετούς ομολόγου θα ισχυροποιήσει την εμπιστοσύνη των αγορών ύστερα από τρία και πλέον χρόνια και θα επενεργήσει θετικά στις περαιτέρω αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας.