Στον πάγο μέχρι νεωτέρας βάζει το Μέγαρο Μαξίμου τον ανασχηματισμό. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά διαβεβαίωναν χθες το βράδυ ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν πρόκειται να βγει λευκός καπνός για άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκεται να παγώσει και η συζήτηση για αλλαγή στον εκλογικό νόμο με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, καθώς κρίνεται ότι το θέμα αυτό ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και συντηρεί την ηττοπάθεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πολύ περισσότερο, στο ακροατήριο της ΝΔ. «Ολα θα γίνουν στον χρόνο τους και δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα του ανασχηματισμού, μεταφέροντας τον χρονικό ορίζοντα των αλλαγών τουλάχιστον προς τα τέλη Ιουνίου, όταν θα ολοκληρώνεται και η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποδέκτες του μηνύματος είναι η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία τα τελευταία 24ωρα κινούνται σε ρυθμούς ανασχηματισμού πυροδοτώντας και τη σχετική σεναριολογία.

Αποδέκτες του πρωθυπουργικού μηνύματος είναι και οι υπουργοί, οι οποίοι καλούνται ουσιαστικά να ανεβάσουν ταχύτητα και να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί εικόνα καθήλωσης και αποσυντονισμού της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές δεν απέκλειαν ο ανασχηματισμός να μετατεθεί προς τα τέλη του καλοκαιριού και να συνδεθεί με μια συντονισμένη επιχείρηση επανεκκίνησης της κυβέρνησης, η οποία θα περνά και μέσα από μια νέα οικονομική και αναπτυξιακή ατζέντα που θα προβάλει ο κ. Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα χαθούν και μέσα στις ιαχές του Μουντιάλ…» ήταν ακόμη μία από τις εξηγήσεις πρωθυπουργικών συνεργατών που προέκριναν μια μετάθεση του ορίζοντα των αλλαγών, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει με μία σειρά πολιτικών κινήσεων, στις οποίες εντάσσεται και ο ανασχηματισμός, να διαμορφώσει και το πλαίσιο μιας «προεδρικής πλειοψηφίας» στη Βουλή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αποσυνδεθεί ο ανασχηματισμός από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και, συνεπώς, να έχει μεσολαβήσει ικανός χρόνος από τις κάλπες. Κατά η σημερινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, πάντως, θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εντός και εκτός Βουλής, στο νέο σκηνικό που δημιουργεί η εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πιθανό να συζητηθεί και το ζήτημα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας. Με μια ενδεχόμενη αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι της ΤτΕ έχει συνδεθεί, ως γνωστόν, και η παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία με τη σειρά της τροφοδότησε την τελευταία περίοδο και τα σενάρια για το εύρος του ανασχηματισμού.

Για να παγώσει και το ζήτημα αλλαγών στον εκλογικό νόμο, εξάλλου, χθες μπήκε μπροστά και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με βασικό επιχείρημα ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να έχουν ένα βασικό κορμό και δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένες». Ανάλογο σήμα εξέπεμψε χθες και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, διατυπώνοντας αιχμές κατά της Χαριλάου Τρικούπη για την ανακίνηση του θέματος.