Το «κόμμα των δημοσκόπων» είναι ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών, εκτός από τον Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Το κόμμα όλων εκείνων οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν προβλέψει ότι ο Ματέο Ρέντσι θα ξεπερνούσε το όριο του 40%, αλλά ισχυρίζονταν ότι η διαφορά του Δημοκρατικού Κόμματος από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν θα ξεπερνούσε τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Το κόμμα όλων εκείνων οι οποίοι όταν είδαν τα πρώτα αποτελέσματα τινάχτηκαν από την καρέκλα τους φοβούμενοι ότι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, όπως δήλωσε ο Μαουρίτσιο Πεσάτο, διευθυντής της Swg, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς. Ο Πεσάτο εκτιμά ότι «ένα εκατομμύριο Ιταλοί πέρασαν από το κόμμα του Γκρίλο στο Δημοκρατικό Κόμμα, προφανώς ήταν απρόθυμοι να παραδεχτούν την προδοσία. Ακόμη 1,5 εκατ. Ιταλοί εγκατέλειψαν τον Μπερλουσκόνι για τον Ρέντσι και κατανοώ ότι ούτε εκείνοι ήθελαν να το αποκαλύψουν». Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της πλειονότητας των ιταλών δημοσκόπων, που αρνούνται το λάθος τους.

Κάποιοι ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη. Οπως ο Ρομπέρτο Βέμπερ της εταιρείας Ixe ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι κανένας δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα. Θα έλεγα ότι κανένας δεν ήθελε να ρισκάρει να τα δημοσιοποιήσει. Γνωρίζαμε ότι η εμπιστοσύνη προς τον Ρέντσι αυξανόταν, ενώ εκείνη προς τον Γκρίλο μειωνόταν. Μάλιστα μετά τα τελευταία στοιχεία δίναμε και εμείς 40% στον Ρέντσι, αλλά επιλέξαμε να φανούμε συνετοί καθώς φοβόμασταν μην τυχόν υπερεκτιμήσουμε τα ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη χρονιά».