Με μήνυση και ενεργοποίηση του πλέον ακραίου μέτρου – αυτού της σύλληψης δημοσιογράφων στο πλαίσιο του Αυτοφώρου – αντέδρασε χθες στη δημοσιογραφική κριτική η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

Η κίνηση αυτή της βουλευτού των ΑΝΕΛ οδήγησε στη σύλληψη της αρχισυντάκτριας της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Δέσποινας Κονταράκη, για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Με τη μήνυσή της η Ραχήλ Μακρή στρεφόταν ακόμα εις βάρος του αρθρογράφου της εφημερίδας Γιώργου Κουβαρά, όπως επίσης και του αρθρογράφου του «Βήματος» και των «ΝΕΩΝ» Γιάννη Πρετεντέρη, καθώς και κατά των εκδοτών των δύο εφημερίδων ως νόμιμων εκπροσώπων με βάση τον νόμο οι οποίοι όμως δεν ενοχλήθησαν από την Αστυνομία.

Αφορμή αποτέλεσε άρθρο της Δ. Κονταράκη, η οποία σχολιάζοντας τη φράση «είστε χούντα, κλείνετε στη φυλακή αθώους ανθρώπους», που αποδίδεται στη Ραχήλ Μακρή ύστερα από την αποκάλυψη του βίντεο Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, έγραψε: «Ανερυθρίαστα, η Ραχήλ Μακρή βάφτισε αθώ­ους εκείνους που έδιναν εντο­λές ή συμμετείχαν στα τάγμα­τα εφόδου, που ξεχύνονταν τις νύχτες στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων. Εκείνους που έθρεψαν το μί­σος και οδήγησαν στις δολο­φονίες του Παύλου Φύσσα και του Σάχζαντ Λουγκμάν».

Η Δέσποινα Κονταράκη συνελήφθη την ώρα που εργαζόταν στα γραφεία της εφημερίδας και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Νέου Ηρακλείου, από όπου και αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών.

Η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Δέσποινα Κονταράκη μπαίνει στο περιπολικό της Αστυνομίας έξω από τα γραφεία της εφημερίδας

«Η σύλληψη δημοσιογράφων για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της εξύβρισης, με βάση μήνυση βουλευτή, ισοδυναμεί με ανελεύθερη εφαρμογή του νόμου και πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας που αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αρχή και προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» σχολίαζαν νομικοί.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πως ακόμα και αν οι αστυνομικοί προχωρούν στη σύλληψη για πλημμελήματα διά του Τύπου, οι εισαγγελείς δεν συναινούν στην κράτησή τους.

Μπορεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 242 παράγραφος 3) να ορίζει ότι τα εγκλήματα που τελούνται διά του Τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα, ωστόσο η εντολή σύλληψης από τον εισαγγελέα δεν είναι αυτονόητη. Και αυτό γιατί οι διατάξεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «αυτές τις πρακτικές (σ.σ.: της Ραχήλ Μακρή)» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές».

Εχει καταργηθείτο Αυτόφωρογια τον Τύπο

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την προ ολίγων μηνών σύλληψη του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου, ύστερα από μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για άρθρο του στα «ΝΕΑ», ο έγκριτος δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος είχε επισημάνει πως το Σύνταγμα έχει καταργήσει το Αυτόφωρο για τον Τύπο. Συγκεκριμένα, εξέφραζε την άποψη ότι: «Τα εγκλήματα του Τύπου μετά το ψήφισμα της 6/4/2001, δεν χαρακτηρίζονται πλέον αυτόφωρα από το Σύνταγμα και η απλή νομοθετική διάταξη του άρθρου 242 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν μπορεί να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του “αυτοφώρου”, διότι σ’ αυτήν μπορούσε να προβεί μόνο το Σύνταγμα το ίδιο, γιατί η νομοθετική απλώς πρόβλεψη θα ήταν ασυμβίβαστη με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου».