Κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα προκαλούν γάλα και ταξί, ενώ εντείνουν την καχυποψία ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ επαναφέροντας το θέμα των μονομερών ενεργειών εκ μέρους γαλάζιων υπουργών.

Από τη μία η κυβέρνηση αρχίζει «μασαζοθεραπεία» στους βουλευτές της συμπολίτευσης με αιχμή το επίμαχο θέμα του γάλακτος κι από την άλλη η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει τη δυσφορία της για την… πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη να συνομιλήσει κρυφά με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ταξί Θύμιο Λυμπερόπουλο και μάλιστα έχοντας συμφωνήσει να μην αγγίξει τον κλάδο τους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε άγνοια για το θέμα, ενώ δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ κατακεραύνωσαν τον υπουργό Ανάπτυξης στα social media. Ο μεν εκπρόσωπος Τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε ότι «μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί δεν υπάρχουν» την ώρα που ο Θάνος Μωραΐτης έλεγε πως «ζυγίζουν κοινωνικές ομάδες και μετράνε «κεφάλια και ψηφαλάκια» κάτι που συνιστά επιτομή του πελατειακού κράτους».

Στο θέμα με το γάλα επικρατεί ένταση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να συντηρεί την απειλή της παραίτησής του από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η σχετική ρύθμιση δεν βελτιωθεί.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος δηλώσεων και να αρχίσει διάλογος με τους διαφωνούντες, ωστόσο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο επακριβής χρόνος του ραντεβού του Κωστή Χατζηδάκη με τους κυβερνητικούς βουλευτές που απειλούν να καταψηφίσουν την κρίσιμη ρύθμιση.

Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι οι όποιες αλλαγές – βελτιώσεις συμφωνηθούν θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μοντέλο που έχει προσδιορίσει η τρόικα και να μην ξεφεύγουν από το συνολικό πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Χαρακόπουλος φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση των αγελαδοτρόφων να υπάρχουν δύο κατηγορίες φρέσκου γάλατος, των τριών και επτά ημερών αντίστοιχα, κάτι που έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης ο γαλάζιος βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής επανέλαβε και χθες στον Βήμα FM ότι έχει αντιρρήσεις διότι η ρύθμιση αφορά έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, επομένως θα επιμείνει για σημαντικές βελτιώσεις.

Σοβαρές ενστάσεις για το θέμα του γάλακτος έχει διατυπώσει και ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βλάχος ο οποίος σε συζήτησή του με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη ρύθμιση για το γάλα υποστηρίζοντας ότι «έτσι όπως είναι (η ρύθμιση) διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της κτηνοτροφίας». Τη διαφωνία του με τις προωθούμενες αλλαγές επανέλαβε χθες και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Μιχάλης Κασσής, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε «εξευτελισμό της Βουλής» τον τρόπο με τον οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με τρία άρθρα και ως κατεπείγον.

Σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ στη Βουλή αποφασίστηκε πάντως σήμερα οι βουλευτές να ενημερωθούν σήμερα τόσο από εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης όσο από εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από παραγωγούς και κτηνοτρόφους για τις ρυθμίσεις για το γάλα. Στη συνεδρίαση του οργάνου αντιρρήσεις για το γάλα διατύπωσαν και οι Γιάννης Κουτσούκος και Νίκος Σηφουνάκης.