Κοντά στο… 1 δισ. ευρώ βρέθηκε η διαπραγμάτευση του ΤΑΙΠΕΔ με την κοινοπραξία υπό τη Lamda Development για το τίμημα του Ελληνικού, αλλά τελικά νέα βελτιωμένη οικονομική προσφορά, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση πέντε και πλέον ωρών, έκλεισε στα 915 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν σε βάθος δεκαετίας.

Πρόκειται για προσφορά βελτιωμένη κατά 25% και πλέον έναντι της αρχικής που είχε καταβάλει πριν από μία εβδομάδα η κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν η Al Mabaar από το Αμπου Ντάμπι, η κινεζική Fosun και η Lamda –κυμαινόταν λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού αξιολογηθεί η τελική προσφορά της κοινοπραξίας από τους συμβούλους του διαγωνισμού, οι οποίοι ωστόσο είναι δύσκολο να μην αποδεχθούν ένα τέτοιο βελτιωμένο τίμημα.

Η νέα προσφορά των 915 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε κατατεθεί από τις 4 το απόγευμα, οπότε και ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, αλλά επί ώρες καταβαλλόταν προσπάθεια ώστε να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τη σύμβαση που θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, να υπογράψει εντός των ημερών η Lamda, τα 300 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει μπροστά (33%), τα 200 εκατ. ευρώ έπειτα από δέκα χρόνια και τα 415 εκατ. ευρώ στο μεσοδιάστημα.

Σε καθαρή παρούσα αξία, η προσφορά της Lamda ανέρχεται σε λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Οσο για το ποσό των 915 εκατ. ευρώ, προκύπτει με βάση έναν συντελεστή που συνδέεται με την τρέχουσα απόδοση των ελληνικών ομολόγων (6,5%-6,7%), ο οποίος περιλαμβάνεται στον μαθηματικό τύπο αξιολόγησης της προσφοράς, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.

Επιπλέον του τιμήματος, η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος (μερική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, δίκτυα ρεύματος – ύδρευσης κ.ά.) και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο και για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών. Ορος είναι η σωρευτική απόδοση της επένδυσης να ξεπερνά το 15%.

Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και με ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.