Στην έκδοση «Η Ελλάδα σε αριθμούς» που περιλαμβάνεται στο DVD-RΟΜ του Ελληνικού Οικονομικού Οδηγού 2014 δίνεται μια εμπεριστατωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων και το επιχειρηματικό – οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο.

Συγκρίνονται και αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσματα 20.183 ελληνικών επιχειρήσεων βάσει ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσης του 2012.

Το κλίμα ύφεσης κυριάρχησε επηρεάζοντας όλους γενικά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πλήττοντας την απασχόληση και εκτοξεύοντας τους δείκτες ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οσον αφορά τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της ελλιπούς ζήτησης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής, με συνέπεια οι συνολικές πωλήσεις τους να καταγράψουν νέα πτώση το 2012. Σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων, το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για τρίτο κατά σειρά έτος ζημιογόνο, γεγονός που χαρακτήρισε όλους σχεδόν τους κλάδους, με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο Ενέργειας – Υδρευσης.

Θετικό στοιχείο ήταν βέβαια το γεγονός ότι οι συνολικές ζημιές περιορίστηκαν σημαντικά. Eιδικότερα, στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημιές περιορίστηκαν κατά 34,3%, ενώ στον χρηματοπιστωτικό τομέα η συρρίκνωση των ζημιών ήταν πολύ εντονότερη (-71,2%). Είναι εμφανές όμως ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι στις παρούσες συνθήκες, όπου η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να είναι δυνατή η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτήν την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, επενδύοντας στο μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα.

O Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι

διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group