Σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια με τα οποία αγοράζουν ρεύμα οι βιομηχανίες, ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, έπειτα από πρόταση του βασικού μετόχου της ΔΕΗ, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, απόφαση που περίμεναν πως και πως οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τρία συνολικά μέτρα, 2ετούς διάρκειας (από 1/12014 έως 31/12/2015) που συνδυαστικά διαμορφώνουν αρκετά σημαντικές εκπτώσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σαν τις χαλυβουργίες, μειώνοντας το χάσμα που τις χωρίζει από ανταγωνίστριες ομοειδείς επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, όπως Ιταλικές, Ισπανικές, και Πορτογαλικές.

Έτσι:

–Για βιομηχανίες υψηλής τάσης, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες, παρέχεται έκπτωση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

–Για τις εταιρείες υψηλής τάσης των οποίων η ετήσια κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από 100.000MWh, σαν την Αλουμίνιον, και τη ΛΑΡΚΟ, παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10%, (έκπτωση όγκου όπως ονομάζεται).

–Και σαν κίνητρο για μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, κατά τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις εταιρείες υψηλής τάσης, εκτός από όσες έχουν ετήσια κατανάλωση πάνω από 100.000MWh.

Τα νέα αυτά τιμολόγιαεγκρίθηκανως προσωρινό μέτρο, που θα έχει διάρκεια δυο ετών (2014-2015).

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο ζήτημα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, ένα από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά, που καθιστά τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές, και αδύνατες τις εξαγωγές προϊόντων π.χ. χάλυβα σε αγορές της περιοχής μας, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρειο Αφρική, αφού ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως Ιταλικές, Ισπανικές, Πορτογαλικές, δουλεύουν με χαμηλότερα τιμολόγια ως και 50%.

Η λύση προτάθηκε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος διάβασε επιστολή την οποία υπέγραφε ο υπουργόςΟικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, και εγκρίθηκε από αυξημένη πλειοψηφία των μετόχων με εξαίρεση το ταμείο των εργαζομένων.

Είχε προηγηθεί πρόταση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για παροχή έκπτωσης 10% στην Αλουμίνιον, που εγκρίθηκε από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου, ο οποίος εν συνεχεία πρότεινε και τα παραπάνω επιπλέον μέτρα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η παροχή εκπτώσεων είναι αναγκαία, λόγω των έκτακτων συνθηκών κρίσης που επικρατούν, καθώς επίσης και λόγω του γεγονότοςότι πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θαέθετε σε κίνδυνοτη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια και τηνπροσπάθεια εξόδου από την κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες και για την ίδια τη ΔΕΗ (όπως πτώση της ζήτησης, και αύξηση ανεξόφλητων λογαριασμών κτλ)».

Η λύση εγκρίθηκε από τους παριστάμενους μετόχους και μόνο οι εκπρόσωποι του Ταμείου των Εργαζομένων της Επιχείρησης, που κατέχουν 7 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, ψήφισαν κατά.

Υπέρ ψήφισε και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

Κάθετη αντίδραση στην προωθούμενη λύση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ δια του πρώην προέδρου και νυν εκπροσώπου στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου.

Μικρομέτοχοι ωστόσο που επίσης έλαβαν το λόγο υπογράμμισαν τη σημασία που έχει και για την ίδια τη ΔΕΗ να στηριχθεί η βιομηχανία που εξάγει προϊόντα και απασχολεί εργαζόμενου