Πόσο διαρκεί το ταξίδι Αθήνα – Νέα Υόρκη; Δέκα ώρες και 40 λεπτά. Πόσος καιρός χρειάζεται για να φτάσει ένα γράμμα από εδώ μέχρι εκεί; Περίπου μία εβδομάδα. Και πόση ώρα θα πάρει για να ταξιδέψει ένα e-mail μεταξύ αυτών των δύο πόλεων; Λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Συμπέρασμα πρώτο: ο χρόνος είναι σχετικός. Συμπέρασμα δεύτερο: η τεχνολογία κάνει θαύματα.

Αν όμως νομίζετε ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μεταφέρεται ως διά μαγείας από το ένα μέρος στο άλλο, κάνετε λάθος: τα δεδομένα που ανταλλάσσουμε –συμπεριλαμβανομένων των e-mail –διακινούνται μέσω καλωδίων οπτικών ινών που βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα στείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, θυμηθείτε ότι θα χρειαστεί να κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι μέχρι να καταλήξει στον προορισμό του. Πολύ συχνά, μάλιστα, για να φτάσει ένα e-mail από το Παγκράτι στην Καλλιθέα θα έρθει κυριολεκτικά μέσω… Λαμίας!
Αν ποτέ σάς γεννηθεί η περιέργεια να μάθετε ποιες διαδρομές εκτελούν τα μηνύματά σας, υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί να σας δώσει την απάντηση: λέγεται Email Miles και υπόσχεται να σας αποκαλύψει τον αριθμό των χιλιομέτρων που ταξίδεψε το e-mail σας προτού φτάσει στον παραλήπτη του (δηλαδή στο inbox κάποιου άλλου χρήστη).

Το λογισμικό χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS για να προσδιορίσει τον τόπο από τον οποίο εστάλη το ηλεκτρονικό μήνυμα και τον τόπο στον οποίο παραδόθηκε. Στη συνέχεια υπολογίζει την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων και την εμφανίζει στην οθόνη σας και, μάλιστα, αποτυπωμένη σε χάρτη.

Αόρατες διαδρομές. Η εφαρμογή παρουσιάζει αναλυτικά τη συχνά ανορθόδοξη διαδρομή που ακολούθησε το e-mail σας για να πάει από τη μία συσκευή στην άλλη, περνώντας μέσα από χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων και από σέρβερ που στεγάζονται σε τεράστια κέντρα δεδομένων.

Ο δημιουργός του Email Miles Τζόνα Μπράκερ-Κοέν ελπίζει ότι η εφαρμογή του θα υπενθυμίσει στους χρήστες του Διαδικτύου ότι δεν πρέπει να παίρνουν ως δεδομένη την επικοινωνία.

«Οι πληροφορίες είναι πανταχού παρούσες, αλλά ο τρόπος διαβίβασής τους είναι αόρατος. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα για τις υποδομές που εμπλέκονται στη διαδικασία αποστολής και λήψης δεδομένων στο Ιντερνετ. Η εφαρμογή έχει στόχο να καταστήσει αυτή τη διαδικασία πιο απτή και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη διαδικτυακή επικοινωνία τους» είπε ο 39χρονος Μπράκερ-Κοέν ο οποίος διδάσκει σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Πάρσονς της Νέας Υόρκης.

Οσοι χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή θα ανακαλύψουν ότι τα e-mail τους διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που θα διήνυε κάποιος ο οποίος θα εκτελούσε την ίδια διαδρομή ταξιδεύοντας με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο. Και αυτό διότι κάνουν πολλές παρακάμψεις λόγω των σημείων στα οποία βρίσκονται τα καλώδια που χρησιμοποιούν. Παρ’ όλα αυτά φτάνουν στον παραλήπτη μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

«Το Email Miles προσθέτει φυσική διάσταση σε ένα φαινόμενο όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως κάτι απολύτως εικονικό» εξήγησε ο Τζόνα Μπράκερ-Κοέν.

Η εφαρμογή (http://fundanything.com/en/campaigns/email-miles) θα είναι σύντομα διαθέσιμη για δωρεάν κατέβασμα και θα λειτουργεί ως πρόσθετο (plug-in) για υπηρεσίες e-mail όπως το Gmail της Google και το Mail της Apple.

Ο γύρος του κόσμου σε χρόνο μηδέν

Ο Μπράκερ-Κοέν έδωσε ένα παράδειγμα μιας τυπικής διαδρομής που ακολουθούν οι πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου: έστειλε ένα e-mail από τη Νέα Υόρκη στο Ντακάρ της Σενεγάλης και διαπίστωσε ότι το μήνυμά του ταξίδεψε συνολικά 19.497 χλμ. – πολύ περισσότερο από την πραγματική απόσταση που χωρίζει τις πόλεις.

Γιατί συνέβη αυτό; Πολύ απλά διότι το e-mail «επέλεξε» μια διαδρομή που ένας λογικός άνθρωπος δεν θα ακολουθούσε ποτέ: φεύγοντας από τη Νέα Υόρκη ταξίδεψε 1.272 χλμ. μέχρι το Σικάγο, στη συνέχεια διήνυσε 3.481 χλμ. για να φτάσει στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, κατόπιν ταξίδεψε άλλα 2.734 χλμ. μέχρι το Ντάλας, έπειτα έφυγε από τις ΗΠΑ και… πέταξε 7.636 χλμ. μέχρι το Λονδίνο, για να καταλήξει στον προορισμό του, διανύοντας πρώτα άλλα 4.374 χλμ.!

Εχοντας αυτό στο μυαλό, μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το e-mail που στείλατε στον συνάδελφό σας, ο οποίος βρίσκεται δύο γραφεία πιο μακριά από εσάς, ακολούθησε μια αντίστοιχη διαδρομή!