Ενα τηλεφώνημα. Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας. Μια ανακοίνωση. Τρία γεγονότα που σημάδεψαν ένα από τα πιο πλούσια και αποκαλυπτικά εικοσιτετράωρα των τελευταίων ετών για την ελληνική (Κεντρο)αριστερά.

Το τηλεφώνημα ήταν του Βούλγαρη προς τον Βενιζέλο και ανακοίνωνε το τέλος του εγχειρήματος των 58. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα περισσότερα μέλη της ομάδας δεν γνώριζαν τίποτα γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Ηταν δηλαδή η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη που ένιωσαν μετά την απόφαση να ισχύσει ο σταυρός στις ευρωεκλογές. Ισως η τρίτη, αν συνυπολογιστούν και κάτι μυστηριώδη γεύματα. Αλλά με δυσάρεστες εκπλήξεις από τους σημερινούς και αυριανούς συνεργάτες σου δεν προχωρεί μια συνεργασία. Ιδίως αν την ίδια στιγμή δεν εκπληρώνονται και καμιά πενηνταριά ακόμη προϋποθέσεις.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν ανάμεσα στις ομάδες Hasta la Victoria Siempre και Venceremos. Εγινε στην Καισαριανή στη μνήμη του Ούγκο Τσάβες και, αν σας ενδιαφέρει, νίκησε η πρώτη. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στους θεατές, μεταξύ των οποίων ήταν ο Τσίπρας, ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπεύθυνος ποδοσφαίρου του κόμματος (ναι, υπάρχει!). Πιο ανώτερο επίπεδο απ’ αυτό δεν γίνεται. Τι έκαναν εκεί; Η απάντηση βρίσκεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18/2 ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Βενεζουέλα, με την οποία επισημαίνει ότι «οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα» και εκφράζει «την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους που διανύει η χώρα και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου». Με άλλα λόγια, το κόμμα που ο ηγέτης του διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν και την πρωθυπουργία της Ελλάδας τάσσεται με ενθουσιώδεις ανακοινώσεις και συμβολικές πράξεις υπέρ ενός καθεστώτος που στέλνει τους παραστρατιωτικούς να τρομοκρατούν, να κακοποιούν και να σκοτώνουν φοιτητές οι οποίοι διαδηλώνουν για την εγκληματικότητα, τις ελλείψεις, τον πληθωρισμό και τη διαφθορά.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Σταύρο Θεοδωράκη και αφορά την ίδρυση κόμματος αριστερού χαρακτήρα που θα κατεβεί στις ευρωεκλογές. Ο φίλος Σταύρος, ως αριστερός μεσσίας, θα επιδιώξει να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι 58: να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει ανήσυχους πολίτες γύρω από μια σειρά κεντρικών κοινωνικοπολιτικών θεμάτων. Και να το κάνει αυτό χωρίς τα κόμματα, χωρίς τους πολιτικούς, με μοναδικά του όπλα το προσωπικό του άστρο και την κληρονομιά από την επιτυχημένη ιστοσελίδα του και τις δημοφιλείς εκπομπές του. Είναι νωρίς για να κρίνουμε το εγχείρημα. Μια πρώτη παρατήρηση όμως είναι ότι οι παρθενογενέσεις οδηγούν συχνά σε τερατογενέσεις.

Είναι φανερό ότι το πρώτο πληθυντικό δυσκολεύεται να συγκροτηθεί σε αυτή τη χώρα. Το πρώτο ενικό, πάλι, είναι επικίνδυνο και μόνο κακό έχει κάνει ώς τώρα. Αναζητείται μια μαγική ισορροπία.