Ισχυρό ψηφοδέλτιο που θα καλύπτει το σύνολο της Κεντροδεξιάς σχεδιάζει για τη μάχη της Ευρωβουλής ο Αντώνης Σαμαράς. Στη βάση αυτή μαθαίνω ότι προκρίνει μια λίστα με υποψηφίους που θα δίνουν υπόσταση στο ευρωπαϊκό στίγμα της ΝΔ και θα ριχτούν με αξιώσεις στο κυνήγι του σταυρού (για τις 4-5 εκλόγιμες θέσεις που υπολογίζουν στη Λεωφόρου Συγγρού).

Ετσι, το παιχνίδι για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται ότι ανοίγει για υπουργούς και προβεβλημένους βουλευτές. Στη γραμμή εκκίνησης για έναν αγώνα δρόμου που καταλήγει στις Βρυξέλλες βρίσκεται –όπως ακούω –ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ για την Ντόρα Μπακογιάννη το μήνυμα από το γαλάζιο επιτελείο είναι πως εάν η ίδια επιθυμεί διακαώς να είναι υποψήφια, θα είναι.

Υπό συζήτηση είναι μια επιστροφή στις Βρυξέλλες και για τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ το γήπεδο είναι ανοικτό για τη γιαννιώτισσα εκπρόσωπο της ΝΔ Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού στις νέες τεχνολογίες Δημήτρη Πτωχό.

Ολοι αυτοί θα διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την εκλογή τους δίπλα στους νυν ευρωβουλευτές –Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργο Κουμουτσάκο. Στη λίστα προστέθηκε επισήμως από χθες και η ευρωβουλετής Νίκη Τζαβέλλα, η οποία αποχαιρέτησε τον ΛΑΟΣ και επιστρέφει έπειτα από δύο δεκαετίες στη ΝΔ.

Με επιχείρημα, εξάλλου, ότι ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να είναι άνισος, ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι προκρίνει και την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα όσων βουλευτών θέλουν μια θέση στην ευρωλίστα. Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή θα εντείνει την πίεση για παραιτήσεις και των υποψηφίων για δήμους και περιφέρειες, με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Παραμένοντας στα αυτοδιοικητικά, το γαλάζιο θρίλερ για την Περιφέρεια Αττικής συνεχίζεται. Οπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, οι διαβουλεύσεις με τον Ανδρέα Παχατουρίδη ναυάγησαν οριστικά –ο δήμαρχος επιστρέφει στην προεκλογική αρένα του Περιστερίου. Οι ίδιες πηγές επιμένουν, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει, έστω διακριτικά, τον Γιάννη Σγουρό, αλλά θα έχει δικό της υποψήφιο, ο οποίος αναζητείται. «Δεν μπορεί να υπάρχει γαλάζιος υποψήφιος στην Κρήτη και να μην υπάρχει στην Περιφέρεια Αττικής», αποφαίνονται στη Συγγρού.