Ανοίγει παρά τις αντιξοότητες η ομπρέλα της Κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση της ελληνικής Ελιάς.

Η προσέγγιση του Ανδρέα Λοβέρδου –μέσω ΠαΣοΚ –με την Ελιά και η συμμετοχή μιας νέας πολιτικής κίνησης –συγκροτούμενης από αποσκιρτήσαντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ –στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη επιτρέπουν στην πρωτοβουλία των 58 να επισημαίνει πως «δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη σύγκλιση των δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει των ευρωεκλογών».

Στο μεταξύ, περί τα τέλη της εβδομάδας θα γίνει και η συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Γιάννη Βούλγαρη, κάτι που τουλάχιστον συμφώνησαν οι δυο τους στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών θα βρίσκεται αύριο και την Τετάρτη στο Στρασβούργο για τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα αύριο το μεσημέρι θα γευματίσει με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για την Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο θα συζητήσει και το θέμα της Συνδιάσκεψης για την ελληνική Ελιά όπου θα δώσει το «παρών» και ο γερμανός πολιτικός. «Οι κ.κ. Σουλτς και Βενιζέλος αναμένεται να συνεργαστούν για τον καθορισμό της ημερομηνίας διοργάνωσης της διάσκεψης που το ΠαΣοΚ –ως μέλος του ΕΣΚ –έχει προτείνει να διεξαχθεί ως κοινή διάσκεψη όλων των δυνάμεων που εκφράζονται στην Ελλάδα από την πρόταση του ΕΣΚ για το μέλλον της Ευρώπης» ανακοινώθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Κατά τη συνάντησή τους δεν αποκλείεται να ερωτηθεί ο κ. Σουλτς από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για το θέμα της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στο Συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη, σημείο το οποίο προκάλεσε νέα εστία έντασης την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των δυο κομμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει και στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώ θα παραθέσει δείπνο στους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων επί τη ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε και η πρώτη πιο «θεσμική» έπειτα από καιρό επαφή του Ανδρέα Λοβέρδου με το ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος τού εξήγησε «τι πάμε να κάνουμε με την Ελιά» και ότι απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος είναι να προσκληθούν όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ενημερώσει τα όργανα του κόμματός του την ερχόμενη Τετάρτη και θα απαντήσει επισήμως στο ΠαΣοΚ για τη συμμετοχή του ή μη στην Ελιά το αργότερο μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η συνάντηση Λοβέρδου – Ανδρουλάκη έγινε σε «καλό κλίμα» και δείχνει σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η συνάντηση των γραμματέων της ΔΗΜΑΡ και της Νέας Ελλάδας κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Αηδόνη οι οποίοι τηλεφωνήθηκαν χθες και συμφώνησαν να συναντηθούν πιθανότατα σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Ελλάδα δεν δίνει πολλές ελπίδες στην προοπτική συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που φάνηκε και από την τελευταία συνάντηση των κ.κ. Κουβέλη και Λοβέρδου.

Στο μεταξύ, οι 58 τονίζουν πως οι διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης απευθύνονται στους πολίτες η συμμετοχή των οποίων αποτελεί εγγύηση για την υπέρβαση των ορίων της επιρροής των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν. «Τόσο στην εναρκτήρια συνδιάσκεψη όσο και στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, η παράταξη θα είναι ανοιχτή σε νέες συμμετοχές και προσχωρήσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα ενταχθεί στην Ελιά υπό ίδρυση κόμμα Ευρωπαίων Οικολόγων το οποίο αποτελείται από πρώην στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.

Απόψε στον Πειραιά (στον πειραϊκό σύνδεσμο) πραγματοποιείται ακόμη μια εκδήλωση των 58 με ομιλητές τους Νίκο Αλιβιζάτο, Κώστα Τριαντάφυλλο και Ανδρέα Παπαδόπουλο. Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, βουλευτής του ΠαΣοΚ, προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Χίου.

Ανοιχτές διαδικασίες για το ευρωψηφοδέλτιο

Το Συντονιστικό της Πρωτοβουλίας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε ότι η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΠαΣοΚ και τις πολιτικές κινήσεις της Κεντροαριστεράς και επιπλέον ότι για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου θα ακολουθηθούν ανοιχτές διαδικασίες