Σε μια εξέλιξη που μαρτυρά ενδεχομένως ότι η εξουσία του έχει κλονιστεί σοβαρά μετά τις αιματηρές αναταραχές στο Κίεβο και την πολύμηνη κρίση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι παίρνει «αναρρωτική» άδεια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και υψηλού πυρετού. Ωστόσο παρέμεινε αμετακίνητος στις απόψεις του λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έκανε ό,τι έπρεπε για να επιλυθεί η κρίση» κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση ότι εξακολουθεί να υποδαυλίζει το κλίμα.

«Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης, φτάσαμε σε συγκεκριμένες συμφωνίες με την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της κάτω από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του νόμου περί Αμνηστίας που εγγυάται την ελευθερία και την απελευθέρωση των ατόμων που συνελήφθησαν στη διάρκεια της σύγκρουσης» ανέφερε σε ανακοίνωση του την Πέμπτη ο Γιανουκόβιτς.

«Ωστόσο, η αντιπολίτευση συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση και να καλεί τους πολίτες να σταθούν στο κρύο, για χάρη των πολιτικών φιλοδοξιών διαφόρων ηγετών. Νομίζω ότι είναι λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον για το κράτος και τον λαό εάν τα πολιτικά συμφέροντα ορισμένων ομάδων μπαίνουν πιο ψηλά από την ύπαρξη της ίδιας της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Γιανούκοβιτς ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τα πάντα για την ειρήνη και την επιστροφή της ομαλότητας στη χώρα.

«Από την πλευρά μου, θα εξετάσω τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη κατανόηση και δέσμευση, λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη που οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να κάνει, καθώς μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει λάθη» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης η προεδρία της Ουκρανίας ανέφερε σε διακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, χωρίς να ξεκαθαρίσει πόσο καιρό θα απουσιάσει και αν θα μπορεί να εκτελεί κάποια από τα καθήκοντά του.

Η πολιτική ηγεμονία του Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στη χώρα, με φόντο τη διπλωματική και γεωπολιτική διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Μόσχα.

Η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου» προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Κραβτσούκ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους πολιτικούς να αναζητήσουν λύση για εκτόνωση της κρίσης.

Προειδοποίηση Σταϊνμάιερ προς Γιανουκόβιτς

Στο μεταξύ ογερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την Πέμπτη τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς την αντιπολίτευση.

«Η έκκλησή μου προς τον ουκρανό πρόεδρο: έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αλλά ενεργείστε με σοβαρότητα τηρώντας τις υποσχέσεις σας προς την αντιπολίτευση», τόνισε ο Σταϊνμάιερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κρίνω εάν η πρόταση περί αμνηστίας είναι μια πρόταση την οποία ο πρόεδρος κάνει για να κερδίσει χρόνο, γνωρίζοντας ότι ορισμένοι όροι δεν μπορούν να εκπληρωθούν – όπως για παράδειγμα η πλήρης εκκένωση της πλατείας Μεϊντάν – ή εάν μιλάει σοβαρά και εάν παρασκηνιακά γίνονται ήδη προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω», τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος.

Η ουκρανική αντιπολίτευση αρνήθηκε την Τετάρτη να υποστηρίξει τον νόμο περί αμνηστίας που ενέκρινε το Κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ η Ρωσία απείλησε εμμέσως πλην σαφώς το Κίεβο με διακοπή της οικονομικής της βοήθειας.