Δυο τηλεφωνήματα και μια επιστολή προηγήθηκαν της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά – Πούτιν. Το ένα τηλεφώνημα είχε γίνει το απόγευμα της ημέρας που σημαδεύτηκε από την απουσία προσφοράς της Gazprom για τη ΔΕΠΑ. Ηταν μια κρίσιμη συνομιλία που επαναβεβαίωσε ότι όλα έβαιναν καλώς στις ελληνορωσικές σχέσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Το γράμμα του έλληνα Πρωθυπουργού είχε να κάνει με την προσπάθεια της Αθήνας να βρει μια λύση στην υπερβολικά –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα –υψηλή τιμή πώλησης του φυσικού αερίου εν Ελλάδι. Πέρα από τις συνέπειες για τον καταναλωτή, είναι μια θηλιά στον λαιμό των ενεργοβόρων ελληνικών βιομηχανίων που ασφυκτιούν ήδη λόγω της κρίσης.

Η προϊστορία της επικοινωνίας μεταξύ των δυο ανδρών δημιουργεί και τον καμβά για τη χθεσινή συνάντησή τους: επενδύσεις και ενεργειακά. Σαράντα λεπτά, με ολιγομελή παρουσία συμβούλων εκατέρωθεν, που κύλησαν σε ευχάριστη ατμόσφαιρα. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συναρτημένο με τη γεωπολιτική σημασία που έχουν για θέματα εμπορίου. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, η θέση της Μόσχας στην Ελλάδα δεν είναι άσχετη με το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες για θέματα ολιγοπωλίου σε θέματα αερίου.

Ούτως ή άλλως, η συγκυρία της συνάντησης ήταν ενδιαφέρουσα. Ο Σαμαράς ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Πούτιν είχε προχθές συνάντηση με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών Μόσχας – ΕΕ, αλλά στην κρίσιμη φάση της ουκρανικής κρίσης. Οι Ρώσοι –ευαίσθητοι στην εντύπωση ότι δέχονται συστάσεις επί ζητημάτων που αφορούν τη στενή σφαίρα γεωπολιτικής επιρροής τους –ήθελαν να αποτάξουν την εικόνα ότι η συνάντηση θα μονοπωληθεί από τα γεγονότα στο Κίεβο. Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να χαλάσει το κλίμα –αλλά επιθυμούσαν και να αποφύγουν την εντύπωση ότι οι Ρώσοι και οι τοπικοί δορυφόροι τους αλωνίζουν.

Τελικώς, τα ρωσοευρωπαϊκά πήγαν καλά κι αυτό μέτρησε και στην ατμόσφαιρα της συνάντησης Σαμαρά – Πούτιν. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, αλλά και για παρουσία του Κάρολου Παπούλια εκεί. Η αλήθεια είναι ότι η κριτική της Δύσης για τις κατασταλτικές παρορμήσεις του ρωσικού κράτους αλλά και η πρόσφατη έξαρση της τρομοκρατίας έχουν κάνει τη Μόσχα να θέλει να αποφύγει την εικόνα μιας διεθνούς απομόνωσης στη φάση των Αγώνων. Εξ ου και η επίθεση γοητείας Πούτιν. Παρ’ όλα αυτά, είναι τα ενεργειακά και τα επενδυτικά που είναι τα πιο σοβαρά θέματα στην ατζέντα.

Και στο θέμα της τιμής του αερίου, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το ζητούμενο είναι να κάνουν οι Ρώσοι μια κίνηση. Αυτή αναμένεται. Ούτως ή άλλως, η Μόσχα με τις επισκέψεις Ματβιένκο αλλά και Λαβρόφ προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό το momentum των ελληνορωσικών σχέσεων, έστω κι αν αυτές δίνουν καμιά φορά την εντύπωση ότι είναι μετέωρες. Καλές προθέσεις υπάρχουν, όπως υπάρχει και πολιτικοθρησκευτική οικειότητα. Παρ’ όλα αυτά, λίγο η διάθεση των Ρώσων για λεόντειες συμφωνίες και λίγο ένα γεωπολιτικό κράτημα της Μόσχας –που φάνηκε στην κρίση της Κύπρου πέρσι τον Μάρτιο –το αποτέλεσμα είναι να κρυώνει η προσέγγιση. Ευκαιρία να δούμε αν η χθεσινή θερμή συνάντηση θα έχει απτή συνέχεια με δεδομένη τη διάθεση του έλληνα Πρωθυπουργού να κινήσει τα πράγματα.