Παράβολα από το Διαδίκτυο μπορούν να αγοράζουν από χθες οι φορολογούμενοι, χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζονται σε ουρές στις εφορίες.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή e-παράβολο άνοιξε τις πύλες της στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και ήδη παρέχονται στους ενδιαφερομνένους παράβολα με ηλεκτρονική μορφή των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Τουρισμού, Εξωτερικών, Εργασίας, Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων αλλά και φορέων όπως ο ΕΟΤ, το ΑΣΕΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν παράβολα και από άλλους φορείς του Δημοσίου και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύντομα δεν θα χρειάζεται για κανένα από τα 1.800 παράβολα, τέλη και χαρτόσημα να απευθύνονται οι φορολογούμενοι στις ΔΟΥ. Ολα θα διατίθενται ηλεκτρονικά.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αγοράσουν κάποιο από τα παράβολα που ήδη διατίθενται ηλεκτρονικά μπορούν να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους μέσα σε λίγα λεπτά. Ο φορολογούμενος, είτε είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet είτε όχι, μπαίνει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και επιλέγει την εφαρμογή e-παράβολο.

Αρχικά επιλέγεται ο φορέας του Δημοσίου που απαιτεί το παράβολο, π.χ. υπουργείο Τουρισμού. Στη συνέχεια η «κατηγορία παραβόλου», π.χ. έκδοση άδειας ξεναγού, και μετά ο «τύπος του παραβόλου», π.χ. ένταξη σε Μητρώο Ξεναγών. Απευθείας στα δεξιά της σελίδας εμφανίζεται το κόστος, στην προκειμένη περίπτωση 20 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στα ειδικά πεδία βασικά του στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης και το e-mail του. Στη συνέχεια, πατώντας «υποβολή», θα λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο τον κωδικό εξόφλησης και έναν μοναδικό ψηφιακό κωδικό που αποτελεί το e-παράβολο. Με αυτόν τον κωδικό θα μπορεί να προσέλθει σε οποιαδήποτε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να εξοφλήσει το παράβολο ή, αν είναι χρήστης ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών, μπορεί να το πληρώσει εξ αποστάσεως.