Ο Αντόν Τσέχοφ έχει πει ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις τους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή γίνεται ανυπόφορη. Δεν ξέρω αν οι συμμετέχοντες στην κίνηση των 58 διαβάζουν Τσέχοφ. Αυτό που διακρίνω, πάντως, είναι μια κάποια καχυποψία απέναντι σε πρόσωπα.

Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι δεν άφησαν τη Συλβάνα Ράπτη να είναι παρούσα στη χθεσινή συνάντηση με τον Χάνες Σβόμποντα (φωτογραφία). Σημειώνω ότι ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ η Ράπτη συνοδεύει τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε όλα του τα βήματα στην Αθήνα. Με αυτήν την ιδιότητα, εξάλλου, ήταν παρούσα και στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Σβόμποντα με τον Αλέξη Τσίπρα. Μαθαίνω μάλιστα ότι μπαίνοντας στη χθεσινή συνάντηση με στελέχη των 58 ο Αυστριακός ζήτησε από την ευρωβουλευτή να μείνει. Ομως, η άλλη πλευρά δεν έδειξε την ίδια προθυμία. Εξού και η Ράπτη αποχώρησε λέγοντας κάτι του τύπου «δεν υπάρχει λόγος. Δεν είναι καλό σημάδι να μην υπάρχει εμπιστοσύνη».

Ο Σβόμποντα είδε χθες και τον Κώστα Σημίτη στη Βουλή. Μαθαίνω ότι συνομίλησαν σε άπταιστα γερμανικά. Νωρίτερα ο Αυστριακός είχε κάνει πέρασμα από τον Πειραιά. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη και με συνδικαλιστές για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Μένω στον Αυστριακό, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του Δικτύου της Αννας Διαμαντοπούλου. Το «παρών» έδωσαν ο Γιώργος Καμίνης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, οι Τάσος Γιαννίτσης, Αρίστος Δοξιάδης και Γιώργος Παγουλάτος από τους 58, καθώς και ο Γιώργος Φλωρίδης, η Κατερίνα Μπατζελή και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Σημειώνω ότι εμφάνιση έκανε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Σβόμποντα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «αντί να συμφωνήσουν βάσει συνθηκών, έκαναν ό,τι έλεγε η Γερμανία», καθώς και η ομιλία του πρώην υπουργού Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι το Μνημόνιο έχει θίξει πολλά δικαιώματα.

Πρεμιέρα Κουτσούμπα

Την παρθενική του εμφάνιση στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών έκανε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ελπίζω, όμως, να μην είναι και η τελευταία. Το λέω επειδή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο οποίος συνοδευόταν από τους βουλευτή Θανάση Παφίλη και τον γραμματέα της ΚΟ Αχιλλέα Κανταρτζή, ρωτήθηκε αν η εμφάνισή του σημαίνει ότι πλέον θα βρίσκεται συχνά στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Κουτσούμπας απάντησε ότι δεν θα σνομπάρει το Κοινοβούλιο, πλην, όμως, δεν θα πηγαίνει συχνά. Οπως το έθεσε, «την περισσότερη ώρα θα είμαι στο πεζοδρόμιο, εκεί που δίνονται όλοι οι αγώνες».

Χειροκρότημα για τον Στουρνάρα

Είναι ακόμα ζωντανός σαν ροκ συγκρότημα… Παραφράζω τους στίχους του γνωστού τραγουδιού για να αναφερθώ στη χθεσινή εμφάνιση του Γιάννη Στουρνάρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό επειδή όταν τελείωσε την παρέμβασή του, οι ευρωβουλευτές τον χειροκρότησαν. Το γεγονός δεν πέρασε ασχολίαστο. Οπως εκμυστηρεύθηκε στον υπουργό Οικονομικών ο Πίλαθ Κάρστεν, διευθυντής του Συμβουλίου του Ecofin, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας χειροκροτημάτων στην εν λόγω Επιτροπή. Η αλήθεια είναι ότι έξω πάει καλά ο Στουρνάρας…

Η κηδεία τούς δίχασε

Ακόμη και μετά θάνατον προκαλούν έριδες τα στελέχη της Αριστεράς. Αναφέρομαι στον πρόσφατα χαμένο Κώστα Φιλίνη, καθώς μαθαίνω ότι η χθεσινή κηδεία του εξελίχθηκε σε ανταγωνισμό μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι ο Φιλίνης υπήρξε σημαντικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που πληροφορούμαι ότι οι δημαρίτες δεν είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να… καπελώσει τη νεκρώσιμη ακολουθία. Σημειώνω ότι επικηδείους εκφώνησαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης, ενώ το «παρών» έδωσαν αρκετοί συριζαίοι. Κάποιοι δεν αποκλείουν να δόθηκε γραμμή, καθώς πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καν συνεργαστεί με τον Φιλίνη. Σημειώνω, πάντως, ότι η κόρη του, Αννα, τα έχει σπάσει με τη ΔΗΜΑΡ.

Εξίσωση πτυχίου και προϋπηρεσίας στη ΔΤ

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) με αφορμή την προκήρυξη θέσεων για τον νέο φορέα. Κάποιοι μάλιστα χρεώνουν στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΔΤ ότι επιχειρεί να παρέμβει στη διαδικασία, αφήνοντας εκτός όσους εργάζονταν στην ΕΡΤ. Σημειώνω ότι το Συμβούλιο συγκροτήθηκε με στόχο να λειτουργεί ως ασπίδα κατά του παρεμβατισμού, καθώς και για να εγκρίνει κανονισμούς. Μόνο που στον σχετικό κανονισμό για τις προσλήψεις δίνονται τα ίδια μόρια στον υποψήφιο που έχει μεν πτυχίο (αλλά δεν έχει καμιά εμπειρία από τηλεόραση) και τα ίδια σε κάποιον με δεκαετή για παράδειγμα σχετική προϋπηρεσία. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους δημοσιογράφους που εργάζονται στη ΔΤ, καθώς δέχτηκαν τη δουλειά με την προοπτική πρόσληψης στον νέο φορέα. Σημειώνω ότι ένας στους δέκα δεν διαθέτει πτυχίο, εξού και φοβούνται ότι όλο αυτό έγινε για να τους πετάξουν έξω. Μαθαίνω, πάντως, ότι ήδη υπάρχει συζήτηση για νέα εγκύκλιο, η οποία θα εξισορροπήσει κάπως τα πράγματα.