Δεν ξέρω αν πρέπει να το εκλάβω ως θετικό οιωνό, αλλά στη χθεσινή διεθνή ειρηνευτική Διάσκεψη για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Βαγγέλης Βενιζέλος καθόταν ανάμεσα στον γάλλο (Λοράν Φαμπιούς) και τον γερμανό (Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ) ομόλογό του. Ακριβώς απέναντι μου λένε ότι κάθονταν ο Τζον Κέρι, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας. Κατά τα λοιπά, ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε τον Βενιζέλο για την παρέμβαση της Αθήνας, η οποία επέτρεψε τον ανεφοδιασμό στο Ελ. Βενιζέλος του αεροσκάφους που μετέφερε τον σύρο υπουργό Εξωτερικών στο Μοντρέ.

Μένω στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος είχε κάποιες ενδιαφέρουσες συναντήσεις επί ελβετικού εδάφους. Αναφέρομαι στην εκτενή συζήτηση που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ (φωτογραφία). Μαθαίνω ότι σε αυτήν συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Πάντως, δεν είμαι ο μόνος που παρατήρησε ένα κάποιο άνοιγμα της ελληνικής πλευράς προς τη Ρωσία.

Το αναφέρω επειδή τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν αναφορών σε όσα είπε από τις Βρυξέλλες ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Για την ακρίβεια, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Βενιζέλος είπε πως η Ρωσία έσωσε την Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή αγοράζοντας ουκρανικά ομόλογα ύψους 15 δισ. δολαρίων.