Στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων μπήκε ο «Μάκμπεθ» του Βέρντι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή. H σαιξπηρική τραγωδία που παίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως 26 Ιανουαρίου, εντάχθηκε στη λίστα του δικτύου Euronews με τα κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα, από το Σίδνεϊ ώς τη Φλωρεντία.

Και αυτό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη επιτυχία της παραγωγής, με προπωλημένες όλες σχεδόν τις παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Ιταλού Λορέντζο Μανιάνι. Οπως τονίζει ο ίδιος, η νεανική όπερα του Βέρντι προσφέρει ένα ταξίδι στους φόβους, στο σκοτάδι, στα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. «Ποια είναι η λέξη που επαναλαμβάνεται πιο συχνά στον«Μάκμπεθ»; Ο φόβος. Ομως όχι ο φόβος για τα ύψη, τα φίδια ή τον εχθρό. Τουλάχιστον όχι τον ανθρώπινο εχθρό. Στον«Μάκμπεθ»ο φόβος είναι ένας εχθρός, τον οποίο δεν μπορούμε να νικήσουμε: το άγνωστο. Το άγνωστο γύρω μας, το άγνωστο στους άλλους αλλά πάνω απ’ όλα το άγνωστο μέσα μας. Φόβος, ψυχή: δύο ελληνικές λέξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρως το δράμα που μας προσέφεραν οι Σαίξπηρ και Βέρντι».

Να σημειωθεί ότι τον ρόλο του αιμοσταγούς στρατηγού στην αρχική διανομή μοιράζονταν ο Δημήτρης Τηλιακός, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Λόγω όμως προβλήματος υγείας του Δημήτρη Πλατανιά, τη θέση του πήρε ο ιταλός βαρύτονος Αλμπέρτο Γκατσάλε που θα ενσαρκώσει τον Μάκμπεθ στις 25 Ιανουαρίου. Την ορχήστραδιευθύνει ο διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, τη χορωδία ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και τη χορογραφία υπογράφει ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλα.

INFO

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.333) έως 26 Ιανουαρίου