Οι συνομιλίες του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας με τη συμμετοχή 2.500 κορυφαίων επιχειρηματιών και πολιτικών από όλο τον κόσμο αρχίζουν και επίσημα σήμερα. Ο διοργανωτής του φόρουμ Κλάους Σουάμπ κήρυξε χθες το βράδυ την έναρξη των εργασιών, ενώ αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος μέσω εκπροσώπου του.

Ο Ποντίφικας ζήτησε από τους επικεφαλής των εταιρειών-κολοσσών που έχουν συγκεντρωθεί στο Νταβός να θέσουν τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει υπό τις υπηρεσίες της ανθρωπότητας αντί να αφήνουν μεγάλο μέρος του πλανήτη να ζει μέσα στη φτώχεια και στην ανασφάλεια, όπως είπε. «Σας ζητώ να διασφαλίσετε ότι η ανθρωπότητα υπηρετείται από τον πλούτο και ότι δεν κυβερνάται από αυτόν», ήταν το μήνυμα του Πάπα μέσω του καρδιναλίου Πίτερ Τάρκσον.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος έχει ταχθεί πολλές φορές με το μέρος των φτωχών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από περίπου έναν χρόνο, αναγνώρισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια αν και η συσσώρευση του πλούτου έχει οδηγήσει σε ευρείας μορφής κοινωνικό αποκλεισμό σε πολλές χώρες.