Στο 18,95% υποχώρησε η ανασφάλιστη εργασία στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο του 2013 έφθανε το 40,47%.

Κατά το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου ελέγχθηκαν συνολικά 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι 905. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη κατά σειρά έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις», που λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες, αποτυπώνει τα αποτελέσματα της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας σε όλη τη χώρα για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

Το διάστημα αυτό διεξήχθησαν στοχευμένοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) σε 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία φθάνουν τα 9.225.987 ευρώ.

«Η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αρτεμις»» δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Στο μεταξύ η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής μέσω του συστήματος Εργάνη, των ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, η μαύρη και αδήλωτη εργασία ζει και βασιλευει.