Τα μάθατε τα νέα; Η κίνηση των 58 και έτεροι Καππαδόκες λειτουργούν ήδη σαν κόμμα –όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν, προσποιούμενοι ότι αυτό που αποφάσισαν προχθές είναι απλώς «να υποστηρίξουν τον σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές».

Κοινού φορέα μεταξύ ποιων; Προς το παρόν, συνομιλητές των 58 είναι κάτι κινήσεις-παρέες και οι ορισμένοι «πρώην» που αναζητούν ρόλο. Η ΔΗΜΑΡ το ξέκοψε. Και το ΠαΣοΚ επισήμως «παρίσταται και χαιρετίζει», αλλά θα αυτο-ανατιναχθεί αν εγκαταλείψει το όνομά του για να αποκτήσει «διακριτή συμμετοχή» στο εγχείρημα, όπως φάνηκε να το σκέφτεται ο Βενιζέλος.

Αλλωστε, στο ΠαΣοΚ αιωρείται ένα ερώτημα για τους 58: είναι φιλική δύναμη; Αν είναι και ήθελαν να βοηθήσουν δεν θα ήταν προτιμότερο να προσχωρήσουν στο ΠαΣοΚ αντί να περιμένουν από το ΠαΣοΚ να… προσχωρήσει σε αυτούς –και μάλιστα να το προκαταλαμβάνουν;

Συμφωνώντας με το ΠαΣοΚ να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο στις εκλογές –αλλά χωρίς… το ΠαΣοΚ! –περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη επιρροή του. Και από αυτήν την άποψη, είναι απορίας άξιον πώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν διακρίνει ότι οι πρωτοβουλίες των 58 πριονίζουν τη δική του θέση στην ηγεσία του Κινήματος.

Από την άλλη, συμμετέχοντας στις εκλογές χωρίς το ΠαΣοΚ η κίνηση των 58 θα εξελιχθεί σε απόπειρα να στηθεί ακόμη ένας φορέας στο πλαίσιο του κεντροαριστερού χώρου –δίπλα στο ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Για ποιόν λόγο επιχειρούν να αποκτήσουν οργανώσεις σε κάθε νομό και δήμο; Αν επιδιώκουν συνεργασία με το ΠαΣοΚ, σε τι τους χρησιμεύουν; Αν δεν υφίσταται ενδεχόμενο σύγκλισης, τι άλλο θα πετύχουν από το να διεμβολίσουν την εκλογική βάση του ΠαΣοΚ; Αν αυτό δεν είναι διάσπαση, τότε μάλλον ψάχνουν για κορόιδα.

Εν πάση περιπτώσει, δικαίωμά τους είναι να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές –και να οδεύσουν και στις εθνικές εκλογές. Προς το παρόν, οδεύουν προς το να διαψεύσουν τον εαυτό τους: στην αρχική διακήρυξη διαβεβαίωναν ότι απλώς θα επιδιώξουν να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη σύμπτυξη όλων των δυνάμεων κ.λπ. Επειδή σε αυτό κάνουν μια τρύπα στο νερό, τουλάχιστον ας έχουν υπόψη κάτι που έλεγε ο αμερικανός συγγραφέας Κουρτ Βόνεγκατ: «Είμαστε αυτό που προσποιούμαστε, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τι προσποιούμαστε».