Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες εξελίσσονται εδώ και λίγες ημέρες σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, ενόψει των πρυτανικών εκλογών που θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού, για πρώτη φορά με το νέο σύστημα εκλογής και με συμμετοχή των Συμβουλίων Διοίκησης των ιδρυμάτων στην επιλογή τριών υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δυο μεγαλύτερα ιδρύματα της Αθήνας, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο, οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει ευθύς με την έναρξη της νέας χρονιάς, παρότι ακόμα είναι σχετικά νωρίς. Αιτία είναι ότι εκτός από την καθαρά πολιτική διάσταση των υποψηφιοτήτων, φέτος θα υπάρχει και ο πρωτοείσακτος παράγοντας της «κρησάρας» του Συμβουλίου Διοίκησης.

Με τον νέο νόμο-πλαίσιο, τα Συμβούλια Διοίκησης θα προκηρύξουν τη θέση του πρύτανη και στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι 3 υποψήφιους από όσους ενδιαφερθούν, οι οποίοι κατόπιν θα τεθούν στην κρίση των μελών ΔΕΠ (καθηγητών). Στην ψηφοφορία αυτή δεν θα ψηφίσουν φοιτητές και υπάλληλοι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο ρόλος των Συμβουλίων στο ξεκαθάρισμα των υποψηφιοτήτων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός.

ΚΟΠΗΚΑΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών (με πρόεδρο τον καθηγητή του ΜΙΤ Δ. Μπερτσιμά που έχει ευθέως συγκρουστεί με τον νυν πρύτανη Θεοδ. Πελεγρίνη) δεν δίστασε να κόψει δυο υποψήφιους κοσμήτορες, κρίνοντας ότι δεν θα ανταποκριθούν στα καθήκοντα που ήθελαν να αναλάβουν.

Στο Πολυτεχνείο ζητούμενο είναι αν θα επιτευχθεί για ακόμα μια πρυτανική θητεία η αναπάντεχη «συγκατοίκηση» των συντηρητικών δυνάμεων με τις δυνάμεις της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που φέρονται να έχουν ποσοστά έως και 25% μεταξύ των καθηγητών του ΕΜΠ), η οποία είχε εν πολλοίς επιτευχθεί, γεγονός μοναδικό στη χώρα μέχρι σήμερα αλλά και προβληματικό ταυτόχρονα, με την απερχόμενη πρυτανεία του κ. Σίμου Σιμόπουλου.

Στην κατεύθυνση αυτή ακούγονται δυο υποψηφιότητες, του πρώην πρύτανη Κ. Μουντζούρη ο οποίος και στη δική του θητεία είχε επιτύχει ανάλογη ισορροπία, αλλά και του κοσμήτορα των Πολιτικών Μηχανικών, Γιάννη Γκόλια. Ως αντίπαλο δέος, συζητείται η υποψηφιότητα της Μαρίας Μιμίκου των Πολιτικών Μηχανικών, που κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, με δυναμική αλλά ήπια παρουσία. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί «πρυτανική σύμπλευση» συντηρητικών και Αριστερών πάντως, ακόμα δυο καθηγητές που τοποθετούνται στους χώρους της Αριστεράς φέρονται να μελετούν κάθοδο. Πρόκειται για τη νυν αντιπρύτανη Τόνια Μοροπούλου και τον Δημ. Τσαμάκη, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Ακόμα ένα όνομα που σχετίζεται με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και ακούγεται, είναι αυτό του Δ. Καλιαμπάκου, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζεται να εκδηλώνει και ο άλλοτε αντιπρύτανης Γερ. Σπαθής, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι οι δυο τελευταίοι θα επηρεάσουν τις εκλογές με το ειδικό τους βάρος και όχι συμμετέχοντας ως υποψήφιοι. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια υποψηφιότητα που ακούγεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλή αποδοχή είναι του καθηγητή Διεθνών Σπουδών, Ναπολέοντα Μαραβέγια. Αντίπαλο δέος, με τη στήριξη της Ιατρικής Σχολής (οι επιστήμες υγείας αντιπροσωπεύουν ποσοστό σχεδόν 40% του πανεπιστημίου) ο καθηγητής καρδιολόγος Χριστόδουλος Στεφανάδης. Ο οποίος ωστόσο συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι, οπότε δεν είναι απίθανο τελικά να εμφανιστεί άλλος υποψήφιος από την Ιατρική. Επίσης, με την πρυτανεία φέρονται να φλερτάρουν ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Θεοδ. Φορτσάκης, που συζητήθηκε με την πρόσφατη απόφασή του να χαθεί το εξάμηνο στη σχολή λόγω της απεργίας των διοικητικών και των καταλήψεων ώστε να μη θιγεί το κύρος της, αλλά και η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στις πρόσφατες αναταραχές. Ακούγεται επίσης το όνομα του νυν αντιπρύτανη, καθηγητή στη Σχολή Θετικών Επιστημών Θωμά Σφηκόπουλου, ο οποίος διαθέτει διοικητική εμπειρία.