Στην κατεύθυνση του… απεταξάμην τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να πείσουν τις ανακρίτριες και τον εισαγγελέα να μην τους προφυλακίσουν, κινήθηκαν οι απολογίες των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα. Χθες πάντως και οι τρεις οδηγήθηκαν στις φυλακές –στον Κορυδαλλό οι δύο πρώτοι και στο Ναύπλιο ο τρίτος.

Στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ελεύθεροι αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος με το οποίο έχουν εκλεγεί βουλευτές, καταδικάζουν τη βία και δηλώνουν άγνοια για τα τάγματα εφόδου και τη στρατιωτική δομή και πειθαρχία των μελών τους. «Εάν είχα διαπιστώσει τάγματα εφόδου, τέτοια στρατιωτική πειθαρχία σε κόμμα και βία, ο πρώτος που θα αντιδρούσε θα ήμουν εγώ». Τόσο ο Μπούκουρας όσο και ο Ηλιόπουλος περιγράφουν την ένταξή τους στη Χρυσή Αυγή περίπου ως «είδα φως και μπήκα», αφού ο μεν Μπούκουρας ισχυρίστηκε ότι δεν είναι καν μέλος της οργάνωσης, ο δε Ηλιόπουλος επιμένει ότι δεν είχε κομματικά καθήκοντα.

Και ο Γιώργος Γερμενής στην απολογία του καταδικάζει απερίφραστα όλες τις ενέργειες με ρατσιστικό υπόστρωμα, ενώ για πρώτη φορά ομολογεί ότι «λόγω της μεγάλης εισροής του κόσμου στα γραφεία μας παρεισέφρησαν και άτομα άλλης νοοτροπίας, ακόμη και εγκληματίες».

Ερωτηθείς ειδικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Γερμενής απαντά: «Εγώ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την έμαθα από τις τηλεοράσεις. Καταδικάζω αυτή την πράξη. Ενα πράγμα που δεν ήθελε να κάνει η Χρυσή Αυγή είναι αυτό, να μη γίνουν τέτοια πράγματα. Δεν συμφωνούμε σαν κόμμα, και ειδικά εγώ», είπε ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε μία από τις δεκάδες ερωτήσεις που του έθεσαν οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, καθώς και ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Εχει γίνει κάποια εκτίμηση εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η υπόθεση του Περάματος, του ΠΑΜΕ, οι αιγύπτιοι ψαράδες μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της ρητορικής του αρχηγού και των στελεχών, οι οποίοι βρήκαν έδαφος σε πιο ευερέθιστους, επιπόλαιους ανθρώπους;

Γιώργος Γερμενής: Μπορεί κάποιοι να ήταν ευερέθιστοι, επιπόλαιοι, αλλά και βαλτοί. Προφανώς και το εντοπίσαμε, αλλά μας πρόλαβε ο χρόνος.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Εχετε την αίσθηση ότι ήταν αποτέλεσμα της διγλωσσίας που σας ρωτήσαμε;

Γιώργος Γερμενής: Δεν νομίζω ότι αυτά έγιναν από ομιλίες, αλλά λόγω της μεγάλης εισροής του κόσμου στα γραφεία μας, ακούγοντας διάφορα από τα ΜΜΕ παρεισέφρησαν και άτομα άλλης νοοτροπίας, ακόμα και εγκληματίες, Δηλαδή, τον άνθρωπο που σκότωσε τον Φύσσα εγώ δεν θα τον πω εςγκληματία;

Δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε το ποιόν των ανθρώπων που έρχονταν στο κόμμα. Η εισροή του κόσμου ήταν τεράστια. Είναι άνθρωποι που ήρθαν, μπήκαν και κάνανε αυτά τα πράγματα.

Στάθης Μπούκουρας: «Πηγαίνω στον Αγιο Παντελεήμονα μόνο για να πολεμήσω»

Περίπου ως αφελή επιχειρεί να εμφανίσει εαυτόν ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος στην ερώτηση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα απαντά ότι η μόνη σχέση που έχει με την περιοχή είναι ότι πηγαίνει όταν γιορτάζει ο Αγιος Παντελεήμονας, προστάτης των αρτοποιών, και προσκυνά τη χάρη του. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της απολογίας του, που περιγράφει ότι δεν είναι… χρυσαυγίτης, απλώς έτυχε να εκλεγεί, λέει: «Οφείλω να πω ότι κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής». Στην αγωνία του να αποφύγει την προφυλάκιση όχι μόνο καταδικάζει τις πρακτικές του κόμματός του, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι έμαθε πακιστανικά για να συνεννοείται με τους υπαλλήλους του, ενώ, σε ό,τι αφορά τις ρατσιστικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών, απαντά: «Ανατριχιάζω με αυτά που ακούω. Αν έχουν γίνει όλα αυτά, ανατριχιάζω»…Ο Μπούκουρας, που ομολογεί ότι είχε πυροβολήσει στον αέρα στην κηδεία του χουντικού Ν. Ντερτιλή, όταν ερωτάται για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Χρυσής Αυγής και τις ορκωμοσίες των δόκιμων μελών της απαντά αφοπλιστικά: «Αδυνατώ να αναλύσω τα λεγόμενα, διότι εγώ προσωπικά δεν έχω ιδεολογικό υπόβαθρο και δεν μπορώ να καταλάβω λόγω των γνώσεων που έχω το τι θέλουν να πουν».

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: «Δεν ήταν γυμνάσια στρατιωτικού τύπου αλλά σεμινάρια»

«Δεν είχα κομματική θέση», ισχυρίζεται στην απολογία του ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Αφού καταδικάζει τη βία και δεν την αποδέχεται για κανέναν λόγο στη ζωή του, δηλώνει ότι θεωρεί πως όλοι οι Ελληνες έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως της φυσικής τους κατάστασης. Με τις φράσεις «δεν δύναμαι να σχολιάσω», ή «δεν ήξερα» και «δεν έμαθα λεπτομέρειες», «εγώ ασχολούμαι με το Κοινοβούλιο» απαντά στις ερωτήσεις που αφορούν συγκεκριμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι «δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει σύστημα κινητοποίησης». Ειδικά για τους ελέγχους και τις καταστροφές σε πάγκους μικροπωλητών σε πανηγύρι στη Ραφήνα, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι κινήθηκε «καθαρά με πολιτική σκέψη, κάτι που αποδείχθηκε τραγικό λάθος», ενώ υποστηρίζει ότι τις ζημιές τις έκαναν χρυσαυγίτες, τους οποίους και «επέπληξαν». Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικού τύπου γυμνάσια πριν από την ανάδειξη νέων μελών της Χρυσής Αυγής, ο Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι πρόκειται για… σεμινάρια.