Την ιδέα είχε σκεφτεί αρχικά ο Q για τον Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Tomorrow never dies». Ο Πιρς Μπρόσναν, ακουμπώντας τα δάκτυλά του στο κινητό τηλέφωνο, καθοδηγεί την ολοκαίνουργια BMW μέσα σε ένα γκαράζ.

Στην ταινία του 1997, ο Μπρόσναν κατευθύνει το αυτοκίνητο ευρισκόμενος μακριά από αυτό, αλλά το διευθύνει επίσης μέσω του κινητού και από τη θέση του οδηγού. Με το δάκτυλο στην οθόνη έχει πλήρη έλεγχο του οχήματος και βεβαίως των οπλικών του συστημάτων.

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, η γερμανική εταιρεία Bosch έρχεται να δημιουργήσει μια εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα η οποία επιτρέπει στους οδηγούς να παρκάρουν με ακρίβεια το αυτοκίνητό τους, ευρισκόμενοι ακόμα και σε απόσταση λίγων μέτρων από αυτό.

Το μόνο που χρειάζεται είναι το αυτοκίνητο να είναι εφοδιασμένο με έναν ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει τη λειτουργία του τιμονιού και του σασμάν ταχυτήτων καθώς και με αισθητήρες υπερήχων.

Η αλήθεια είναι πως τώρα ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα υποβοήθησης παρκαρίσματος. Με τον υπολογιστή που έχουν και με αισθητήρες μπροστά και πίσω από το αμάξωμα ελέγχουν την κίνηση του τιμονιού, ενώ ο οδηγός αρκείται από τη θέση του να πατά ελαφρώς το γκάζι ή το φρένο.

Με τη νέα εφαρμογή, ωστόσο, η γερμανική εταιρεία λέει πως ο οδηγός θα αφήνει το αυτοκίνητο μπροστά στη θέση παρκαρίσματος, θα βγαίνει από αυτό και κινώντας τα δάκτυλά του στην οθόνη του κινητού θα μπορεί να το παρκάρει με ακρίβεια εκατοστού.

Ο υπεύθυνος τεχνικός διευθυντής της Bosch Φρεντ Σέγιαλον λέει πως η διαδικασία του παρκαρίσματος μέσω της εφαρμογής ξεκινά την ώρα που το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει. Το σύστημα με τους 12 αισθητήρες υπερήχων ανιχνεύει το περιβάλλον μέχρι να εντοπίσει την κατάλληλη θέση.

«Από τη στιγμή που βρεθεί η θέση, ο οδηγός θα μπορεί να μείνει πίσω από το τιμόνι ή να βγει έξω από το αυτοκίνητο. Τότε είναι που το κινητό τηλέφωνο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει σημαντική ώθηση στην τεχνολογία της αυτόματης οδήγησης και θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να παρκάρουν λόγω περιορισμένης ορατότητας ή που δεν μπορούν να παρκάρουν σε θέσεις μικρού εμβαδού».

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», η γερμανική εταιρεία εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη συστημάτων που θα επιτρέπουν στον οδηγό να αφήνει το όχημά του στην είσοδο ενός μεγάλου σταθμού αυτοκινήτων και εκείνο να ξεκινά μόνο του προς αναζήτηση θέσης στάθμευσης. Επίσης, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να φρενάρει μόνο του μπροστά σε κάποιο ξαφνικό εμπόδιο. Η τεχνολογία προορίζεται να βοηθήσει οδηγούς που λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης απέναντι σε ένα ξαφνικό γεγονός.

Διαθέσιμο από το 2015

Η εφαρμογή αυτόματου παρκαρίσματος μέσω κινητού τηλεφώνου θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από του χρόνου, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία. Το σύστημα θα είναι προεγκατεστημένο στα καινούργια αυτοκίνητα ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησής του και σε κάποια παλιότερα μοντέλα οχημάτων