Λίγο ακόμη και το πόστο του γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα θα θεωρείται καταραμένο για τους προερχόμενους από το Βερολίνο διπλωμάτες. Εξηγούμαι: ο προηγούμενος πρεσβευτής Ρόναλντ Βέγκενερ αντικαταστάθηκε στη μέση της θητείας του από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επειδή θεωρήθηκε ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Τη θέση του πήρε τον Απρίλιο του 2012 ο Βόλφγκανγκ Ντολτ, ο οποίος έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς κατάφερε να κατευνάσει το αντιγερμανικό αίσθημα στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και ο Ντολτ θα αντικατασταθεί προτού ολοκληρώσει τη θητεία του. Για την ακρίβεια, παίρνει προαγωγή σε διευθυντική θέση του γερμανικού ΥΠΕΞ και θα επιστρέψει στο Βερολίνο. Κρίμα, γιατί μου λένε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ένιωθαν πολύ άνετα στην Ελλάδα. Μαθαίνω μάλιστα ότι φεύγουν άμεσα, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου. Τη θέση του Ντολτ στην Αθήνα θα πάρει ο Πέτερ Σόοφ, μέχρι σήμερα υπεύθυνος του γερμανικού ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ενωσης. Μακάρι να είναι εξίσου πετυχημένος.

Τα αθηναϊκά στέκια της Κεντροαριστεράς

Ως γνωστόν, οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς δίνουν και παίρνουν, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών. Φαίνεται, όμως, ότι στελέχη του χώρου έχουν αρχίσει σιγά σιγά να δημιουργούν «γιάφκες». Αναφέρομαι στα στέκια όπου συχνάζουν. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί, και συγκεκριμένα στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός στη Σταδίου, κατάσκοπός μου συνέλαβε τις προάλλες δύο χωριστές παρέες με κεντροαριστερό πρόσημο.

Σε ένα τραπέζι κάθονταν ο εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας των 58 Γιάννης Βούλγαρης με τον Παρασκευά Αυγερινό. Σε άλλο τραπέζι έπιναν τον καφέ τους ο Νίκος Μπίστης και ο Τάσος Γιαννίτσης. Μαθαίνω ότι αμφότεροι έδειχναν σοβαροί, αλλά και χαρούμενοι. Να υποθέσω ότι ο Γιαννίτσης έκλεισε για την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς;

Μένω στις «γιάφκες», καθώς περίπου την ίδια ώρα που στον Ιανό γίνονταν διεργασίες που αφορούν τους 58, στη γνωστή μπρασερί της οδού Βαλαωρίτου γευμάτιζαν άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου. Κατάσκοπός μου συνέλαβε σε μια γωνία τον Γιώργο Φλωρίδη να συνομιλεί με τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Σε άλλο τραπέζι κάθονταν οι φιλικοί προς τους 58 δημαρίτες, δηλαδή ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και ο Τέλης Σαμαντάς. Με άλλη συντροφιά, πάντως, συνομιλούσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Για την ακρίβεια, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ τα έλεγε με τον Δημήτρη Μπατζελή, αδελφό της πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Κατερίνας Μπατζελή.

Εδώ είναι Βαλκάνια

Στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής και όχι στο εντευκτήριο, όπως πέρυσι, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βουλής για τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Εκεί, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο δέχεται άδικες επιθέσεις λόγω μεμονωμένων συμπεριφορών. Για του λόγου το αληθές, όπως το έθεσε, «επειδή παρακολουθώ και Κοινοβούλια άλλων μεσογειακών και βαλκανικών χωρών, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο». Κοινώς, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε στον πάτο… Την πίτα έκοψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. Κατά δήλωσή του, έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς ως παππούς έχει κόψει πολλές οικογενειακές τούρτες. Πάντως, φέτος δεν δόθηκε στους δημοσιογράφους στικάκι USB. Θυμίζω ότι ήταν το περυσινό δώρο με ευθεία αναφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Φέτος, τους δόθηκαν ένα ημερολόγιο από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, ένα μπρελόκ και δύο στιλό. Καταραμένη λιτότητα…

Ραντεβού για τρεις

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος συνόδευσε τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Και όχι τυχαία. Πληροφορούμαι ότι ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο η συνάντηση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκατέρωθεν αντιπροσωπειών, τελικά οι αντιπροσωπείες αποκλείστηκαν. Θυμίζω ότι και στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βενιζέλος και ο Σταϊνμάιερ συναντήθηκαν χωρίς την παρουσία τρίτων. Πάντως, η εσπευσμένη έλευση του Γερμανού μόλις μία ημέρα μετά την επίσημη έναρξη της προεδρίας δεν οφείλεται μόνο στο ότι ήθελε να αποκτήσει επαφή με την κυβέρνηση. Ενα από τα «αγκάθια» που έχει να διαχειριστεί η ελληνική προεδρία και αφορά ιδιαιτέρως τους Γερμανούς είναι η τραπεζική ένωση. Σημειώνω ότι η ελληνική προεδρία θα πρέπει να πετύχει μια συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο πάνω στο σχετικό κείμενο που έχει συμφωνήσει η Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι αντιρρήσεις που εκφράζουν οι διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι πολλές και δεν είναι ανεξάρτητες από τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αφού κάθε ομάδα κάνει το δικό της παιχνίδι. Με αυτά και με εκείνα, το αίτημα του Βερολίνου είναι η Αθήνα να συμβάλει στην άμεση υπερψήφιση του σχετικού κειμένου.

Ορθιος με πυρετό

Επί μιάμιση ώρα απαντούσε ο Αντώνης Σαμαράς στις ερωτήσεις των ξένων ανταποκριτών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα στεκόταν όρθιος, όπως και οι περίπου 70 εκπρόσωποι του ξένου Τύπου. Αυτό παρότι μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πυρετό. Οι ξένοι έθεσαν πολλές ερωτήσεις για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος. Ο Σαμαράς από την πλευρά του επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Κατά τα λοιπά, τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και την ελληνική προεδρία.