απευθύνεται... σήμερα η στήλη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κύριο Αντώνη Σαμαρά. Αναλογίζεται το δυσβάστακτο φορτίο που ανέλαβε για το 2014 και του προωθεί (κάνει forward) την ευχή που έλαβε η ίδια (η στήλη) μαζί με άλλους δέκα εκατομμύρια Ελληνες πριν από τέσσερα χρόνια από τον ευρωπαίο επίτροπο, κύριο Ολι Ρεν: «Καλό κουράγκιο». Είμαι βέβαιος ότι την ευχή την έλαβε τότε και ο κύριος Πρωθυπουργός. Γιατί δηλαδή; Οι πρωθυπουργοί δεν είναι άνθρωποι και μάλιστα Ελληνες; Τούτου δοθέντος, η σημερινή προώθηση του μηνύματος προσλαμβάνει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα απλής επανάληψης.
έργο. Είναι αυτό που επωμίζεται ο κύριος Σαμαράς και είναι τεράστιο. Ενα έτος αποτελείται από δύο εξάμηνα και αυτά κανονικά, όχι ελληνικού πανεπιστημιακού τύπου που μπορεί να διαρκούν και τρεις ημέρες έκαστον. Οταν λέμε εξάμηνα, εννοούμε αυτά που περιέχουν ακριβώς έξι μήνες το καθένα. Είναι δηλαδή τα λεγόμενα ημερολογιακά ή κοινά εξάμηνα προς διάκριση από τα άλλα, σχολικά, πανεπιστημιακά, πρυτανικά κ.λπ. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, πλην εξίσου σοβαρές αποστολές. Πρώτον: να προεδρεύσει ex officio της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεύτερον: να καταστήσει εξ ιδίας πρωτοβουλίας την Ελλάδα χώρα φυσιολογική.
κατανομή. Η χρονική κατανομή των καθηκόντων του προκύπτει προδήλως: το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήκει de facto στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το δεύτερο στην Ελλάδα. Βεβαίως οι υποχρεώσεις τρέχουν παράλληλα. Αν όμως, άνθρωποι είμαστε, ο κύριος Σαμαράς απορροφηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου από κάποιες πάντα μη φυσιολογικές, εννοείται, εκδηλώσεις της ελληνικής ιδιαιτερότητας και χάσει τον χρόνο του προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσει εις βάρος των καθηκόντων του ως προέδρου της ΕΕ, κινδυνεύει να βρεθεί την 1η Ιουλίου 2014 να πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στον θαυμαστή του κύριο Λέτα (με τα σημερινά δεδομένα στην Ιταλία) και να μην έχει να παρουσιάσει έναν αξιοπρεπή απολογισμό. Η ύπαρξη του deadline επιβάλλει τον σαφή διαχωρισμό των στόχων στον προγραμματισμό δράσης του κυρίου Πρωθυπουργού. Νομίζουμε ότι είναι προφανές.
σύγχυση. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η σύγχυση των στόχων και των εξαμήνων. Δεν είναι απλό αλλά συνάμα ούτε τόσο δύσκολο όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Αρκεί ο κύριος Σαμαράς και οι περί αυτόν να λάβουν υπόψη τους τη χρονικότητα (τα tempi) των δύο οντοτήτων που έχει να διαχειριστεί και τη διαφορά που τις χωρίζει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια πραγματικότητα που κινείται με μάλλον αργούς ρυθμούς και με εν πολλοίς προκαθορισμένους επιμέρους στόχους, πάντως κινείται, έστω με δυσκολία. Θα την έλεγες τελικά αυτό: δυσκίνητη. Η Ελλάδα, αντίθετα, μοιάζει σήμερα εκτός πραγματικότητος, μια φαινομενικότητα σε ακινησία που διαρκεί δύο αιώνες. Εξού και ο κύριος Πρωθυπουργός τη χαρακτηρίζει εμμέσως μη φυσιολογική. Το μη φυσιολογικό εκδηλώνεται πολλές φορές με αλλεπάλληλα εξανθήματα στο σώμα του πάσχοντος υπερήλικος νηπίου που προκύπτουν αιφνίδια αλλά και υποχωρούν τάχιστα, μπορούν όμως να αποσπάσουν την προσοχή του γονιού και να τον κάνουν να χάσει τον μπούσουλα. Γι' αυτό ο κύριος Σαμαράς ας έχει τν νου του, ας ρίχνει καμιά κλεφτή ματιά κατά 'δώ, αλλά, με το βλέμμα του σταθερά μπροστά, ας κρατά γερά το τιμόνι της βάρκας με τους φυσιολογικούς, ως μη Ελληνες, επιβάτες καθώς θα τους κάνει βόλτες στη λίμνη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, Αυτά το πρώτο εξάμηνο.
φυσιολογικό. Είναι το μέτωπο του δεύτερου εξαμήνου για τον Πρωθυπουργό και είναι το δυσχερέστερο. Κατ' αρχάς η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φυσιολογική δεν είναι υπόθεση ενός εξαμήνου. Μιλάμε προφανώς για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και απέραντη υπομονή. Οι δυσκολίες αρχίζουν με τον ορισμό του «φυσιολογικού». Π.χ. φυσιολογική εθεωρείτο κάποτε η χώρα που οι πολίτες της, στη μεγάλη πλειονότητά τους, δεν γνώριζαν πώς λέγεται ο πρωθυπουργός τους. Την ίδια στιγμή φυσιολογική διεκδικούσε να αποκαλείται μια άλλη χώρα της οποίας το 99% των πολιτών ήθελαν να είναι πρωθυπουργοί οι ίδιοι, έστω και για μία ημέρα. Στην περίπτωση του προσδιορισμού του «φυσιολογικού» και της «φυσιολογικότητας» εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες (ιστορικοί, πολιτισμικοί κ.λπ.) που θα απασχολήσουν τη στήλη το άλλο Σάββατο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από