«Οταν βλέπω τους προοδευτικούς να αντιμετωπίζουν με πολιτισμικό σχετικισμό τα πιο ισχυρά σύμβολα της ισλαμικής ανισότητας ανάμεσα στα φύλα, πραγματικά εξοργίζομαι. Μέχρι να γίνει η στήλη 6 ο βασικός κανόνας στον μουσουλμανικό κόσμο, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως ο ρατσισμός και η ομοφοβία».

Το οργισμένο σχόλιο υπογράφει κάποια Ρεβέκκα Υ στην ηλεκτρονική εφημερίδα Slate με αφορμή δύο δημοσκοπικά ερωτήματα που τέθηκαν σε επτά μουσουλμανικές χώρες. Το ένα ήταν εάν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα οι γυναίκες να επιλέγουν πώς θα ντυθούν. Το δεύτερο σχετίζεται με την καταλληλότητα του ενδύματος. Οι ερωτηθέντες, άνδρες και γυναίκες, είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε καλύμματα –από την μπούρκα και το νικάμπ έως την απλή μαντίλα. Στην έκτη στήλη, στην οποία αναφέρεται η Ρεβέκκα Υ, εικονίζεται μια γυναίκα με ακάλυπτο το κεφάλι.

Εντάξει, η μπούρκα δεν είναι δημοφιλής ούτε στη Σαουδική Αραβία, η οποία λατρεύει το νικάμπ. Αλλά η μαντίλα, που στον δυτικό κόσμο βλέπουμε να φορούν οι καλόγριες, σκίζει. Αυτό το ένδυμα κρίνεται «καταλληλότερο» από το 57% των Τυνησίων, το 52% των Αιγυπτίων και το 46% των Τούρκων. Ο μέσος όρος φθάνει το 44%, ενώ τα υπόλοιπα στυλ ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά. Ως προς το δικαίωμα της επιλογής, Τυνήσιοι, Τούρκοι και Λιβανέζοι εμφανίζονται διχασμένοι. Οι Πακιστανοί και ακόμη περισσότερο οι Αιγύπτιοι δεν το συζητούν καν. Οχι και να αποφασίζουν οι γυναίκες τι θα φορέσουν! Θα ρίξει φωτιά ο Αλλάχ να μας κάψει…

Η Ρεβέκκα Υ είναι εβραϊκής καταγωγής. Η οικογένειά της έφυγε από την Τυνησία στα μέσα του περασμένου αιώνα για τη Βρετανία. Αισθάνεται ευγνώμων για το γεγονός ότι οι πρόγονοί της άφησαν πίσω τους όλα τα σεφαρδίτικα έθιμα, γεγονός που επέτρεψε στην ίδια να μεγαλώσει σε ένα ανοικτό περιβάλλον χωρίς τα βάρη της παράδοσης. Κάποιος συνομιλητής της διαμαρτύρεται ότι οι προοδευτικοί είναι οι κατεξοχήν υποστηρικτές των ατομικών δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο. «Να ζητήσουν ένα εμπάργκο τύπου Νότιας Αφρικής για τη Σαουδική Αραβία ή το Ιράν και τότε θα σας πιστέψω», απαντά εκείνη.

Τα πράγματα για τη Ρεβέκκα Υ είναι απλά. Οι γυναίκες στις μουσουλμανικές χώρες αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και φοβικά. Στη Σαουδική Αραβία ή το Ιράν κυβερνούν καθεστώτα που δεν διαφέρουν σε τίποτε από το απαρτχάιντ. Κι εκείνος ο Μαρκ Ρούσο που παρεμβαίνει στην κουβέντα για να πει ότι «είναι σαν οι Πολυνήσιοι να κατακτήσουν τη Δύση και να αρχίσουν το κήρυγμα περί γυμνότητας»; Πώς θα της φαινόταν της Ρεβέκκας Υ εάν της έλεγαν ότι για να είναι πραγματικά ελεύθερη πρέπει να κυκλοφορεί στον δρόμο γυμνόστηθη; Αυτός ο πολιτισμικός σχετικισμός είναι κατάρα τελικά.