Εξι ώρες διήρκεσε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Επί τάπητος τέθηκαν η ελληνική προεδρία της ΕΕ και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο εξάμηνο αλλά και η επικείμενη έλευση της τρόικας.

«Στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές το 2014», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι «η αρχή της χρονιάς βρίσκει την χώρα να προεδρεύει στην ΕΕ με πρωτογενές πλεόνασμα και διαφαινόμενη ανάκαμψη».

Οπως είπε, «πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου και το ίδιο θα γίνει και το 2014», ενώ ερωτηθείς για το περιεχόμενο της σύσκεψης ανέφερε ότι «έγινε ένας ευρύτατος συντονισμός εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα» και ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αιθαλομίχλης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι σχεδιάζεται να υπάρχει η δυνατότητα για έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα από ορισμένες καταναλώσεις και κάτω.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως τα δύσκολα πέρασαν και πως το 2014 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά . «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από καιρό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις.

«Το 2014 θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά που σηματοδοτεί θετική προοπτική για τους εργαζόμενους, για την οικονομία, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σήμερα με απόφαση του Πρωθυπουργού αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες: αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ για τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω, για τα οποία πλέον δεν υπάρχει όριο ηλικίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει τους επικεφαλής της τρόικας στο γραφείο του στις 15 Ιανουαρίου για την έναρξη του τέταρτου γύρου της αξιολόγησης που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο βασικός στόχος του κ. Στουρνάρα στις συζητήσεις που θα έχει με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Μόλις κλείσει αυτό το κεφάλαιο, η τρόικα θα φύγει από την Αθήνα και θα επιστρέψει τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη καθώς πέρα από τα επιμέρους «αγκάθια» θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 (υπολογίζεται σε 13-14 δισ. ευρώ μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες από τις ιδιωτικοποιήσεις) έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

Προβληματισμός για τη Βουλή

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής των ελεγκτών και τους ενημερώνει για την πορεία των ανοιχτών θεμάτων που άφησαν πίσω τους αναχωρώντας από την Αθήνα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη στείλει προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στα «αρχηγεία» της τρόικας σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη και ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, τα βασικό «αγκάθι» των επερχόμενων διαβουλεύσεων, η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς υπολογίζει μεταξύ άλλων απώλειες 200 εκατ. ευρώ από τον χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση και περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Ο κ. Στουρνάρας έχει δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει διαρθρωτικά ισοδύναμα μέτρα αποκλείοντας μείωση μισθών και συντάξεων.

Παρά ταύτα προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με νέα, έστω διαρθρωτικά, μέτρα ενώ η ίδια ανησυχία υπάρχει και για τα πολυνομοσχέδια (omnibus bills) που θα ζητήσει φεύγοντας η τρόικα στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων της επόμενης δόσης, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για την καταβολή των 3,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα υπόλοιπα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι τα εξής:

Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ) και επιχειρηματολογεί ότι ανάλογο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ολλανδία όπου η έγκριση του Υπουργείου είναι τυπική διαδικασία.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση αυτή ανοίγει τρύπα 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2014. Η τρόικα δέχεται να γίνει τμηματικά σε τρία χρόνια, η πλευρά Στουρνάρα ζητάει να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να μην πληγούν τα έσοδα των ταμείων.

Εμπορικές μισθώσεις. Η τρόικα επιμένει σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει 12ετή χρονική διάρκεια συμβολαίων και πλήρη απελευθέρωση. Ζητάει μονοετή διάρκεια των συμβολαίων και απελευθέρωση των ήδη υφισταμένων συμβάσεων.

Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν, διαπιστώνει καθυστέρηση από την κυβέρνηση.

Διαθεσιμότητα το 2014. Η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 2014 και να καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό. Δεν το δέχεται η ελληνική πλευρά.