Εχουμε δημιουργήσει έναν online κόσμο, η απεραντοσύνη του οποίου υπερβαίνει την κατανόησή μας. Για να καταλάβετε το μέγεθός της, αναλογιστείτε το εξής: το 2012, το νέο σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου, IPv6, δημιούργησε περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια διευθύνσεις. Που σημαίνει ότι πέντε δισεκατομμύρια συσκευές συνδέονται σήμερα με το Διαδίκτυο, ενώ το 2020 αναμένεται να είναι σε χρήση 22 δισεκατομμύρια συσκευές.

Η έκρηξη αυτή των συνδέσεων μας υποχρεώνει να πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε βαθιά ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που ζούμε. Θα πρέπει όλοι να είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με τα πάντα; Ποιος κατέχει ποια δεδομένα και πώς πρέπει να δημοσιοποιούνται οι πληροφορίες; Μπορεί και πρέπει να ρυθμίζεται η χρήση των δεδομένων και, αν ναι, με ποιον τρόπο; Και ποιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν η πολιτεία, οι επιχειρήσεις και οι απλοί χρήστες του Διαδικτύου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προαναφερθέντα ζητήματα;

Αυτά τα θέματα δεν γίνεται πλέον να αγνοούνται. Οσο ο εικονικός κόσμος επεκτείνεται τόσο πολλαπλασιάζονται οι κατηγορίες για κατάχρηση της εμπιστοσύνης και για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Η επιτήρηση έχει αυξήσει τη δημόσια δυσαρέσκεια για τις κρατικές υπηρεσίες. Κι οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συλλογή προσωπικών δεδομένων ωθούν στη δημιουργία ενός κινήματος διεκδίκησης προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ενας αντιπρόσωπος σε πρόσφατη συζήτηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σημείωσε: «Οσο περισσότερο συνδεόμαστε τόσο παραιτούμαστε από το απόρρητο της ζωής μας».

Μπορούμε ωστόσο να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στον κυβερνοχώρο διατηρώντας τα δεδομένα μας ασφαλή, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη σε απευθείας σύνδεση και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη δισεκατομμυρίων νέων χρηστών. Η διασφάλιση της ασφάλειας θα απαιτήσει από πολλούς ενδιαφερομένους για το Διαδίκτυο τη δημιουργία ενός κάποιου συστήματος διακυβέρνησης. Φορείς όπως ο Διαδικτυακός Οργανισμός για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών (ICANN) πρέπει να αποκτήσουν ακόμα πιο παγκόσμια εμβέλεια.

Ταυτόχρονα, πρέπει να προφυλαχθούμε από τις υπερβολικές ρυθμίσεις και τον έλεγχο των κυβερνήσεων. Αυτό ίσως χρειαστεί να σημαίνει ότι θα απαιτήσουμε την κατάργηση των αναγνωριστικών της ταυτότητάς μας Internet Assigned Numbers Authority. Πάντως, οι κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, πέρα από τον έλεγχο, οι υπερβολές του οποίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι καταπνίγουν την καινοτομία, αυξάνουν το κόστος και, ίσως, αποκλείουν σημαντικές φωνές που αντιτίθενται στο κατεστημένο.

Στο Διαδίκτυο δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ιδιωτικές εταιρείες για τις οποίες τα προσωπικά δεδομένα μας αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Οι χρήστες του Διαδικτύου, κατ’ αρχήν, θέλουν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές να δεσμεύουν τους πελάτες τους με νομικά περίπλοκες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να επεξεργάζονται και να πωλούν τα δεδομένα τους.

Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί με τη δημιουργία νομικών και κοινωνικών όρων στις συμβάσεις, που θα διέπουν την έγκριση της χρήσης των δεδομένων. Μια ιδέα, που προτάθηκε από τον ειδικό επιστήμονα Μαρκ Ντέιβις, είναι να καταρτιστεί μια πρότυπη, ευανάγνωστη συμφωνία («Οροι υπηρεσίας») από επτά σημεία, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα τους. Μια άλλη ιδέα είναι να μπορούν οι χρήστες να αποφασίζουν από ένα προκαθορισμένο μενού πόσες και ποιες προσωπικές πληροφορίες τους είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν.

Αλλά το θέμα της εμπιστοσύνης πηγαίνει πέρα από την απλή ρύθμιση. Οι εταιρείες πρέπει να βρουν τρόπους για να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες, που θα επιτρέψουν στη διαδικτυακή επιχειρηματικότητα να είναι δημοφιλής και οι πελάτες να την εμπιστεύονται.

Τέλος, χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η ανθρώπινη διάσταση του εικονικού κόσμου μας. Το Διαδίκτυο δεν δημιουργεί μόνο νέες εμπορικές ευκαιρίες. Αλλάζει επίσης τον τρόπο που οι απλοί άνθρωποι σκέφτονται για τη ζωή τους. Κι είναι ειρωνεία ότι η υπερσύνδεση έχει αυξήσει τον νησιωτικό χαρακτήρα των κοινωνιών μας, καθώς όλο και περισσότερο ζούμε μέσα από ηλεκτρονικές συσκευές μας.

Σε έναν κόσμο όπου πολλές (αν όχι όλες) από τις σημαντικές λεπτομέρειες της ζωής μας –συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας –υπάρχουν στον κυβερνοχώρο στο διηνεκές, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα διατηρούν, ή θα διεκδικούν να διατηρήσουν, κάποιο επίπεδο ελέγχου πάνω σε απευθείας σύνδεση με τον εαυτό τους. Το νέο χρειάζεται να θεμελιωθεί με έναν τρόπο που θα μας ωφελεί. Επιτακτικό καθήκον μας είναι να κατασκευάσουμε έναν ψηφιακό τρόπο ζωής που ενισχύει την ηθική και τις αξίες του κόσμου μας, με την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και τη δικαιοσύνη στον πυρήνα του.

Ο Rod Α. Beckstrom είναι διευθύνων σύμβουλος Ασφαλείας της εταιρείας Samsung Electronics των ΗΠΑ και πρόεδρος συμβουλίου για το Μέλλον του Ιντερνετ, που λειτουργεί στο πλαίσιο

του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ