Την προειδοποίηση ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, να κρατήσει υπό έλεγχο τους δημόσιους λογαριασμούς της και να παραμείνει στο δρόμο για τη μείωση του χρέους, καθώς η ανάκαμψη που εμφανίζει είναι εύθραυστη, διατύπωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ. Όπως τόνισε, θεμελιώδη είναι τα ζητήματα της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o Πρετ δήλωσε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία δεν έχει καταγράψει ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αναδύεται από την ύφεση, όμως η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και εξαρτάται από το αν η χώρα θα προβεί σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Για να παραμείνουμε σ' ένα βιώσιμο δρόμο, είναι ουσιώδες η κυβέρνηση να επιμείνει στις δεσμεύσεις της. Δεν μπορεί να υπάρξει η πολυτέλεια οποιασδήποτε παρέκκλισης στους δημοσιους λογαριασμούς» σημείωσε.

Ο Πρετ πρόσθεσε πως θεμελιώδη ζητήματα όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η γραφειοκρατία πρέπει να αντιμετωπισθούν, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως η ιταλική που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων.

«Το κόστος της εργασίας είναι υπερβολικά υψηλό. Αυτό δεν σημαίνει πως οι μισθοί είναι υπερβολικά υψηλοί - στην πραγματικότητα είναι χαμηλοί κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε πολύ λίγο» τόνισε.

Ο Πρετ δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν οι τραπεζικές πιστώσεις εξαντληθούν και απειληθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αν και πρόσθεσε πως η προοπτική για επενδύσεις στην περιοχή βελτιώνεται.

«Πιστεύουμε πως οι δαπάνες σε επενδύσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται το 2014», εξήγησε.

Ερωτηθείς τι θα απαντούσε σ' αυτούς που προτείνουν την έξοδο από το ευρώ ως μια επιλογή για την Ιταλία, ο Πρετ δήλωσε πως οι συζητήσεις για να εγκαταλειφθεί το ενιαίο νόμισμα «δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από