Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η υποστήριξη που παρείχε η Κουμουνδούρου στο αίτημα διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας. Για το ίδιο θέμα υπήρξε κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη. Τόσο στην ερώτηση αυτή όσο και στην ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του οποίου είναι η Μάνια Μπαρζέφσκι, μέλος της Γραμματείας, γίνεται επίκληση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο του 2010 σύμφωνα με την οποία το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα διότι εφαρμόζει στον Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενη να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που έκαναν λόγο για «συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες η οποία δεν κρύβεται, αφού ζητούν την αποφυλάκιση του δολοφόνου-τρομοκράτη». Ειδικότερα ο κ. Κεδίκογλου τονίζει πως «αφού δεν κατάφεραν με τις υποθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου-τρομοκράτη παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη, και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους...».
Στην απάντησή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι εν λόγω ανακοινώσεις «θυμίζουν καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας ή ισλαμικών δικτατοριών και δεν αντιστοιχούν στην ανθρωπιστική διάσταση που εμπεριέχεται στις παραδόσεις του νομικού πολιτισμού κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Από την πλευρά της ΝΔ υπογραμμίζεται ακόμα ότι πρόσφατα υπήρξε και άρθρο «φίλων και συντρόφων του Δ. Κουφοντίνα» στην εφημερίδα «Αυγή» που ζητούσε «να αποφυλακιστεί ο τρομοκράτης Σ. Ξηρός». Στην ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι «η νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού, η οποία θα συζητηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2013 (δηλαδή χθες) από το Εφετείο Πειραιά, αναδεικνύει την ξεχωριστή περίπτωση του συγκεκριμένου καταδίκου».
Στην ερώτηση της κ. Γιαννακάκη τονίζεται ότι ο Ξηρός διανύει ήδη το δωδέκατο έτος φυλάκισής του και η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί δραματικά αφού «κινδυνεύει να απολέσει την όραση και την ακοή του, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και κινδυνεύει να χάσει και τα κάτω άκρα του λόγω φλεβικής ανεπάρκειας». Και αναφέρεται προηγούμενη νοσηλεία του στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί τον είχε επισκεφθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι πηγαίνει στο πλαίσιο των καθηκόντων επιτροπής της Βουλής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από