Αν με έλεγαν Πανοκαμμένο (λέμε τώρα…) και ήμουν πρόεδρος (ακόμη…) του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» -μεγάλη φωτογραφία -, θα έστελνα μια τεράστια ανθοδέσμη στον αειθαλή Μανώλη Γλέζο, ευγνωμονώντας τον για τη διάσωση των προσχημάτων της προχθεσινής τριχοτόμησης του κόμματος στην ψηφοφορία για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Διότι ο Γλέζος επιχειρηματολογώντας υπέρ της πολιτικής αντιμετώπισης της ΧΑ κάλυψε ουσιαστικά και το μπάχαλο στο κόμμα του προέδρου Πάνου.

Περιέργως ο πρόεδρος Πάνος, ο οποίος είναι τρομερά ευαίσθητος όπως όλοι οι (παλιοί) φίλοι του γνωρίζουμε, εν προκειμένω δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία. Ισως γιατί έχει άλλα στον νου του, και ιδιαίτερα το πώς θα συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στο κόμμα της χαράς.

Ρώτησα τους ανθρώπους μου –ψάξε, ψάξε, δεν θα τους βρεις… –γιατί παρουσιάστηκε προχθές αυτή η ωραία εικόνα. Μου απάντησαν, τα ακόλουθα:

–Ο πρόεδρος (για τον πρόεδρο Πάνο, ο λόγος) έφυγε από την ψηφοφορία γιατί δεν θέλησε να νομιμοποιήσει με την παρουσία του την πολυδιάσπαση του κόμματος. Αυτοί που ψήφισαν «ναι» στη διακοπή της χρηματοδότησης το έκαναν από δημοκρατική συνείδηση. Αυτοί που ψήφισαν «όχι», όπως και οι άλλοι που ψήφισαν «παρών», είναι της άποψης ότι το κόμμα μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά της εκλογικής βάσης της ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι φανερό ότι έχουμε πρόβλημα στρατηγικής…

Στενοχωρημένος εγώ από αυτήν την παραδοχή, «ξεμονάχιασα» άλλο στέλεχος, φίλο μου, ο οποίος μου εξομολογήθηκε το «δράμα» που περνάει ο πρόεδρος Πάνος:

–Σαν κάτι να του έχει συμβεί. Εδώ και μερικές εβδομάδες, πριν ακόμη φύγει για Αμερική, έχει σχεδόν αποσυρθεί από το προσκήνιο. Δεν ασχολείται με το κόμμα, γενικά δείχνει να μην ασχολείται με τίποτε. Δεν ξέρω τι τον απασχολεί, το θέμα είναι ότι δεν είναι ο πρόεδρος που ξέραμε. Αν ήταν ο Καμμένος που ξέραμε, το κόμμα θα είχε ενιαία στάση προχθές. Αλλά δεν είναι…

Κλαίω…

«Πράξαμε δημοκρατικά»

Τηλεφώνησα κατόπιν στον φίλο Τερένσιο Ταχύ, Τέρενς Κουίκ για τους πολλούς, προκειμένου να έχω μια πιο έγκυρη πληροφόρηση γιατί το κόμμα παρουσιάστηκε όπως παρουσιάστηκε στην ψηφοφορία της Βουλής για τη χρηματοδότηση της ΧΑ:

–Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα σε αυτό, μου απάντησε.

–Τρεις γραμμές και ο πρόεδρος απών, δεν είναι πρόβλημα;

–Οχι φυσικά. Πριν από τη συνεδρίαση, συγκεντρωθήκαμε αρκετοί βουλευτές, παρόντος και του προέδρου, διατυπώθηκαν από τους συναδέλφους διάφορες σκέψεις και αποφασίσαμε τελικά να ψηφίσουμε «κατά συνείδηση». Γιατί αυτό αποτελεί πολιτικό ζήτημα; Δημοκρατικά αποφασίσαμε, δημοκρατικά πράξαμε.

Μάλιστα…

Η αλήθεια για την BlackRock

Οχι πως έχω ανάγκη να περιαυτολογήσω, ήτοι να ευλογήσω τα τριών – τεσσάρων ημερών γένια μου, αλλά διαβάζοντας τα δημοσιεύματα ορισμένων σπουδαίων εφημερίδων του εξωτερικού αναφορικά με μας και την κρίση, δηλώνω ευθαρσώς πως η ελληνική δημοσιογραφία η οποία βάλλεται πανταχόθεν στις ημέρες μας, λόγω κρίσης, κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Παράδειγμα τελευταίο: ευφάνταστος συνάδελφος του γνωστού βρετανικού «Ομπσέρβερ», ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να διεκτραγωδήσει –και αυτός –την κατάστασή μας, σε πόνημα των τελευταίων ημερών, ισχυρίστηκε ότι η BlackRock που έλεγξε τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πήρε τη δουλειά «χαριστικά» και με «ανάθεση» (όχι δεν έγραψε, ευτυχώς, λόγω των μετόχων της, Τσακαλώτου και Σταθάκη!) και άρα τα πορίσματά της είναι περίπου διαβλητά!

Οπως ήταν αναμενόμενο επικοινώνησα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανέθεσε στην BlackRock τη «χαρτογράφηση» των ελληνικών τραπεζών. Συνομίλησα με κορυφαίο στέλεχος. Τι μου είπε; Οτι τίποτε αναληθέστερο αυτού. Η BlackRock μετείχε σε διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με ορισμένες άλλες παγκοσμίου κύρους εταιρείες όπως η Black Stone, η Berg, η Olive Wiman κ.λπ. Η BlackRock κέρδισε τον διαγωνισμό γιατί ήταν η φτηνότερη αλλά και η πλέον ειδικευμένη –12,1 εκατ. ευρώ. Η αμοιβή της επιμερίσθηκε σε όλες τις ελεγχόμενες ελληνικές τράπεζες, ανάλογα φυσικά με το μέγεθός τους.

Αυτή είναι η αλήθεια σε σχέση με το οικονομικό σκέλος. Ρώτησα και για το τι έχει γίνει η περίφημη έκθεσή της. Μου ανέφεραν ότι έχει παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι χρήσιμο εργαλείο για την ανακεφαλαιοποίηση. Αν θα δοθεί στη δημοσιότητα, δεν χρειάστηκε να ρωτήσω. Ξέρω. Δεν πρόκειται να δοθεί, τώρα τουλάχιστον. Οσο η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κρίση. Λογικό δεν είναι;

Ζητούνται απαντήσεις

Μια και το ‘φερε η κουβέντα, την εταιρεία Blacksummit Financial Group που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει έδρα στο Κεντάκι, ποιος πολιτικός αρχηγός τη συμβουλεύεται κάθε τόσο; Να υποθέσω ότι την πληρώνει κιόλας για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που του παρέχει; Και αν ναι, με ποιο τρόπο; Δεν φαντάζομαι μέσω καμιάς offshore και έχουμε πάλι τίποτε «τραβήγματα». Εκτός και εάν πρόκειται για ευγενική προσφορά ενός κυρίου Τζον Χαραλαμπάκις (μικρή φωτογραφία), ο οποίος είναι προφανώς ελληνικής καταγωγής και εμφανίζεται ως ο Business Thinker (σαν να λέμε ο επιχειρηματικός νους) της εταιρείας. Αν βρεθεί κάποιος να μου δώσει απαντήσεις στα προηγούμενα, ίσως να απαντήσω και εγώ σε κάτι δικές σας ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις που έχει πάρει κατά καιρούς ο αρχηγός που λέμε, αναφορικά με το ευρώ…

Στο μεταξύ, όσοι ενδιαφέρονται για το αν θα συνεχιστούν οι περιοδείες του global Γιώργου ανά τον κόσμο και το 2014, ενημερώνω εγκύρως ότι «ναι, θα συνεχιστούν». Διότι ο πρόεδρος έχει ακροατήριο (επί του παρόντος έξω μεν, αλλά έχει…) και μάλιστα, αν θέλετε να ξέρετε, στις περίφημες διαλέξεις στις ΗΠΑ το κοινό του έφθανε ώς και τα 2.500 άτομα που πλήρωναν εισιτήριο για να τον ακούσουν επί 50λεπτο να αναλύει τα της κρίσης του ευρώ σε συνδυασμό με την ελληνική κρίση.

Το νέο στην υπόθεση είναι ότι ο πρόεδρος πραγματοποιεί μια στροφή και για τους πρώτους μήνες του 2014 θα περιορίσει το πρόγραμμα των εμφανίσεών του στην Ευρώπη, διότι επιθυμεί να ενημερώσει σε αυτήν τη φάση κυρίως του ευρωπαίους πολίτες. Η έκπληξη, περί της οποίας εγκαίρως σας είχα πληροφορήσει, είναι ότι αρχίζει τον κύκλο αυτών των εμφανίσεων από τη Γερμανία, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων σε ινστιτούτο Κυβερνητικής που έχουν δημιουργήσει οι Γερμανοί στο πρότυπο της Σχολής Κένεντι για τη Διακυβέρνηση στο Χάρβαρντ προκειμένου να εκπαιδεύουν πολιτικά στελέχη.

Αυτά να τα βλέπουν μερικοί μερικοί που ανοίγουν το στόμα τους μόνο για να τρώνε, και εξακολουθούν να παίζουν τον αμίλητο Βούδα…