Μαθήματα αντί για μπάνια μέχρι τις 9 Αυγούστου θα πρέπει να κάνουν οι φοιτητές και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να σωθεί το εξάμηνο χωρίς εκπτώσεις και συμπτύξεις στη διδασκαλία. Εξαίρεση αποτελεί η Νομική Σχολή που αποφάσισε ήδη πως το εξάμηνο χάθηκε.

Η Σύγκλητος του Καποδιστριακού που συνεδρίασε χθες έκρινε ότι μπορεί τελικά να σωθεί το εξάμηνο και μάλιστα με πλήρες πρόγραμμα –παρά την πρωτοφανή καθυστέρηση που προκλήθηκε από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων –εφόσον τα μαθήματα παραταθούν μέχρι τις 9 Αυγούστου 2014.

Η Σύγκλητος κάλεσε όλα τα τμήματα και τις σχολές του Ιδρύματος να ευθυγραμμιστούν με την απόφασή της και να καταρτίσουν πρόγραμμα αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο θα πρέπει να διεξαχθούν διαδοχικά και να διαρκέσουν 13 εβδομάδες το καθένα. Οι εξεταστικές περίοδοι θα καθοριστούν από κάθε σχολή ξεχωριστά με βάση το πρόγραμμά της. Η Σύγκλητος αποφάσισε επίσης να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών μέχρι τέλους Ιανουαρίου.

Ωστόσο η Νομική Σχολή έχει ήδη αποφασίσει ότι το εξάμηνο χάθηκε γι’ αυτήν και η απόφασή της δεν θα αλλάξει, όπως είπε ο πρόεδρός της κ. Θ. Φορτσάκης (ο οποίος μάλιστα αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου όταν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές επιχείρησαν να πάρουν τον λόγο προκαλώντας ένταση). Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, η απόφαση της Συγκλήτου δεν είναι δεσμευτική, ενώ σε κάθε σχολή υπάρχουν ιδιαιτερότητες που μόνο η ίδια μπορεί να εκτιμήσει συνολικά.

Ερώτημα είναι επίσης τι θα γίνει με τη Φιλοσοφική Σχολή –όπου επίσης έγινε φοιτητική κατάληψη μετά την απεργία των διοικητικών –ωστόσο καθηγητές της έλεγαν χθες ότι θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την οδηγία της Συγκλήτου.

Περικοπές μισθών στους απεργούς

Οπως ανακοίνωσε επίσης χθες το Πανεπιστήμιο, το προσωπικό που απήργησε δεν έλαβε μισθό για τον χρόνο της απεργίας, με αποτέλεσμα για τον μήνα Σεπτέμβριο να περικοπούν 681.342,22 ευρώ και για τον μήνα Οκτώβριο 836.338,52 ευρώ. Θα υπάρξει νέα ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των επόμενων μηνών