Η Ανατολική Μεσόγειος δεν έκρυβε μόνο φυσικό αέριο αλλά και μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ οι οποίες συνολικά υπολογίζονται σε 3 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η εταιρεία Noble Energy, που πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες Κύπρου και Ισραήλ, παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα των ερευνών της σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, ανέφερε ότι παραμένουν σημαντικές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο και πως σκοπεύει να επανέλθει με νέες έρευνες στα τέλη του 2014 με αρχές 2015.

Η εταιρεία υπολογίζει πως υπάρχουν 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Προκειμένου για το πετρέλαιο διευκρίνισε πως αναφέρεται τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ. Εδωσε πάντως αριθμούς και για τις δυο χώρες. Συγκεκριμένα έκανε αναφορά σε κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. βαρέλια στην Κύπρο (1,496 ΜΜBoe) και κάτι περισσότερο από 1,5 δισ. βαρέλια στο Ισραήλ (1,538 ΜΜΒoe). Οι ποσότητες που αναλογούν στην Κύπρο μπορούν να αποδώσουν περί τα 60 δισ. ευρώ κατά τη γνώμη εμπειρογνωμόνων.

Στην παρουσίαση που αφορούσε την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνονται και διάφορες πιθανές λύσεις για εμπορευσιμότητα του φυσικού αερίου. Ανάμεσά τους είναι η χρήση αγωγών προς Ισραήλ, Κύπρο (τερματικό), Αίγυπτο (τερματικά) και Τουρκία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τεχνολογία του πλωτού τερματικού η οποία, όπως αναφέρεται, γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.

Για την Κύπρο, η εταιρεία τονίζει πως η δημιουργία τερματικού προϋποθέτει περαιτέρω ποσότητες φυσικού αερίου. Σε περίπτωση δημιουργίας τερματικού, το πρώτο αέριο θα φτάσει σε τέσσερα χρόνια από τη λήψη τελικής απόφασης για επένδυση. H ίδια περίοδος θα χρειαστεί και σε περίπτωση που ληφθεί επενδυτική απόφαση για πλωτό τερματικό. Η εταιρεία προτείνει και τρίτη λύση που είναι η δημιουργία αγωγών προς τα τερματικά υγροποίησης που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Σε τέτοια περίπτωση, το πρώτο αέριο μπορεί να βρεθεί στις εγκαταστάσεις σε περίοδο 3-4 ετών.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ. Είπε ότι «την άνοιξη του 2014 η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης πέραν του φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Οικόπεδο 12. Ο κύπριος υπουργός υπενθύμισε παλαιότερη μελέτη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, η οποία αναφέρονταν στην παρουσία τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η πρόβλεψη για φυσικό αέριο σταδιακά επιβεβαιώνεται, συνεπώς μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι οι προοπτικές ύπαρξης και πετρελαίου είναι καλές. Το καλοκαίρι του 2013 η Noble Energy ολοκλήρωσε τρισδιάστατες έρευνες στο Οικόπεδο 12, τα ευρήματα των οποίων αναλύονται και θα γίνουν γνωστά την άνοιξη του 2014», επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «τότε θα έχουμε πληρέστερη εικόνα κατά πόσο υπάρχει πετρέλαιο, ενώ η επιβεβαιωμένη παρουσία του θα διευκρινιστεί μόνο αφού γίνει γεώτρηση».

Οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν το τοπίο σε σχέση με το φυσικό αέριο. Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου Σόλων Κασίνης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι υπάρχουν τώρα νέα δεδομένα, καθώς η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το φυσικό αέριο. Η διαδικασία εξόρυξης του πετρελαίου και η διάθεσή του στην αγορά μπορεί να γίνει μέσα σε δυο χρόνια. Κατά τον κ. Κασίνη, πολλές εταιρείες – μεγαθήρια θα ενδιαφερθούν για να αγοράσουν μερίδιο από το ποσοστό που κατέχει η Noble, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να επαναδιαπραγαματευτεί τη συμφωνία με τη Noble.

Ενημέρωση

Η Noble Energy είχε ενημερώσει για τα ευρήματα τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη σε συνάντηση με αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα.Η πρώτη δημόσια αντίδραση του υπουργού ΕνέργειαςΓ. Λακκοτρύπη από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ήταν επιφυλακτική.