Το ρωσικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα, Τρίτη,  προκαταρκτική έγκριση για μια εκτεταμένη αμνηστία με την οποία μπορεί να απελευθερωθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα τα φυλακισμένα μέλη του φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, υιοθέτησε ομόφωνα το νόμο περί αμνηστίας με την πρώτη ανάγνωση, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Μια τροποποιημένη εκδοχή πρόκειται να ψηφιστεί στην τελική, δεύτερη ανάγνωση την Τετάρτη, επισήμανε η Δούμα στον ιστότοπό της.

Η Ιρίνα Χρούνοβα, η δικηγόρος των φυλακισμένων μελών των Πούσι Ράιοτ Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα, δήλωσε πως, αν η αμνηστία υιοθετηθεί και δημοσιευθεί ως την Πέμπτη, οι πελάτισσές της θα μπορούσαν να αποφυλακισθούν την ίδια ημέρα.

«Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα απελευθερωθούν αμέσως», δήλωσε η Χρούνοβα προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο σύζυγος της Τολοκονίκοβα, ο Πιοτρ Βερζίλοφ, έγραψε στο Twitter πως οι αρχές της φυλακής έχουν δηλώσει πως η Τολοκονίκοβα και η Αλιόχινα θα αποφυλακισθούν αμέσως.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες αποφυλάκισης. "Αυτή ήταν απλώς η πρώτη ανάγνωση", δήλωσε η εκπρόσωπος Ναταλία Μπιστρίτσκαγια.

Οι Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα εκτίουν ποινές φυλάκισης δύο ετών επειδή τραγούδησαν ένα τραγούδι πολιτικής διαμαρτυρίας εναντίον του Πούτιν σε εκκλησία της Μόσχας. Πρόκειται να απελευθερωθούν το Μάρτιο.

Ο νόμος περί αμνηστίας υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμως για να τιμηθεί η 20η επέτειος του ρωσικού Συντάγματος.

Ο ρώσος συνήγορος του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λούκιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βάσει της αμνηστίας μπορεί να απελευθερωθούν ως 22.000 φυλακισμένοι. Εντούτοις ένας βουλευτής της Δούμας, ο Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε σήμερα ότι θα απελευθερωθούν περίπου 10.000 φυλακισμένοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από