Το ρωσικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα, Τρίτη, προκαταρκτική έγκριση για μια εκτεταμένη αμνηστία με την οποία μπορεί να απελευθερωθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα τα φυλακισμένα μέλη του φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, υιοθέτησε ομόφωνα το νόμο περί αμνηστίας με την πρώτη ανάγνωση, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Μια τροποποιημένη εκδοχή πρόκειται να ψηφιστεί στην τελική, δεύτερη ανάγνωση την Τετάρτη, επισήμανε η Δούμα στον ιστότοπό της.

Η Ιρίνα Χρούνοβα, η δικηγόρος των φυλακισμένων μελών των Πούσι Ράιοτ Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα, δήλωσε πως, αν η αμνηστία υιοθετηθεί και δημοσιευθεί ως την Πέμπτη, οι πελάτισσές της θα μπορούσαν να αποφυλακισθούν την ίδια ημέρα.

«Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα απελευθερωθούν αμέσως», δήλωσε η Χρούνοβα προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο σύζυγος της Τολοκονίκοβα, ο Πιοτρ Βερζίλοφ, έγραψε στο Twitter πως οι αρχές της φυλακής έχουν δηλώσει πως η Τολοκονίκοβα και η Αλιόχινα θα αποφυλακισθούν αμέσως.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες αποφυλάκισης. «Αυτή ήταν απλώς η πρώτη ανάγνωση», δήλωσε η εκπρόσωπος Ναταλία Μπιστρίτσκαγια.

Οι Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα εκτίουν ποινές φυλάκισης δύο ετών επειδή τραγούδησαν ένα τραγούδι πολιτικής διαμαρτυρίας εναντίον του Πούτιν σε εκκλησία της Μόσχας. Πρόκειται να απελευθερωθούν το Μάρτιο.

Ο νόμος περί αμνηστίας υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμως για να τιμηθεί η 20η επέτειος του ρωσικού Συντάγματος.

Ο ρώσος συνήγορος του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λούκιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βάσει της αμνηστίας μπορεί να απελευθερωθούν ως 22.000 φυλακισμένοι. Εντούτοις ένας βουλευτής της Δούμας, ο Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε σήμερα ότι θα απελευθερωθούν περίπου 10.000 φυλακισμένοι.