Φοροδιαφυγή βαρέων βαρών με κρεατέμπορο από τα Χανιά, ο οποίος μέσω τριγωνικών εικονικών συναλλαγών κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια να εισπράξει από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ 10 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. Ο κρεατέμπορος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 51 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έμπορο κρεάτων, ο οποίος εμφανιζόταν να συνεργάζεται με εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιούσαν εισαγωγές κρεάτων από την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια πωλούσαν τα εισαγόμενα κρέατα στον έμπορο της Κρήτης. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις αυτές ήταν ανύπαρκτες και τα τιμολόγια εικονικά, όπως άλλωστε και οι συναλλαγές. Με τα εικονικά τιμολόγια όμως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατάφερε να ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 10 εκατ. ευρώ.

Η Διεύθυνση Ελέγχων του ΣΔΟΕ στην Κρήτη διαπίστωσε μόνο για την 3ετία 2007-2009 περίπου 3.800 παραβάσεις, 900 περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων και άλλα αδικήματα που αφορούν τη μη έκδοση τιμολογίων και μη διατήρηση φορολογικών στοιχείων.

Για τη χρήση του 2007, το ΣΔΟΕ καταλόγισε στην εταιρεία πρόστιμα ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, για το 2008 19,8 εκατ. ευρώ και για το 2009 21,8 εκατ. ευρώ ή συνολικά 50,9 εκατ. ευρώ.