Σας έλεγα χθες για τον θερμό ασπασμό που είχαν στην έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ οι (κάποτε φίλοι) Πάνος Σκουρλέτης και Θεόδωρος Μαργαρίτης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Κατάσκοπός μου κατέγραψε και άλλο φιλί το οποίο, μάλιστα, έχει και πολιτικό νόημα.

Εξηγούμαι: Την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης ετοιμαζόταν να ανέβει στο βήμα του Συνεδρίου για να μιλήσει τον άρπαξε και τον φίλησε ο Γρηγόρης Ψαριανός (φωτογραφία). «Τι είναι αυτό; Το φιλί του Ιούδα;» ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Το καρφί προφανώς αναφερόταν στη στάση που κρατά τον τελευταίο καιρό ο βουλευτής του, ο οποίος τάσσεται με σαφή τρόπο υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με την κίνηση των 58. «Οχι, το φιλί του Ιακώβ», μου λένε ότι ήταν η αινιγματική απάντηση του Ψαριανού.

Θυμίζω ότι, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Ιακώβ είναι ο άνθρωπος που όταν ο αδελφός του, ο Ησαύ, του ζήτησε πεινασμένος να του δώσει λίγο από το φαγητό του (φακές), εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και ζήτησε ως ανταμοιβή να του δώσει τα πρωτοτόκια (νομικά δικαιώματα κληρονομιάς των πρωτότοκων γιων της εποχής). Οπερ και εγένετο, εξού και η έκφραση «αντί πινακίου φακής». Ο Ιακώβ είναι, όμως, και ο Πατριάρχης του Ισραήλ, καθώς και ο τελευταίος άνθρωπος της Παλαιάς Διαθήκης που είχε σωματική επαφή με τον Θεό. Κοινώς, μόνο ο Ψαριανός ξέρει τι ήθελε να πει…