Ογδόντα χρόνια πίσω, τον Δεκέμβριο του 1933, πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο ένας πρώιμος αγώνας ταχύτητας αεροσκαφών μεταξύ Καΐρου και Αλεξάνδρειας. Πιλότος του πρώτου αεροπλάνου που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ήταν μία 26χρονη, η Λότφια Ελ Νάντι, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος της Αιγύπτου. Δεν έφτασε εύκολα μέχρι εκεί. Οταν πρωτοείπε στον πατέρα της πως ήθελε να μάθει να πιλοτάρει, εκείνος της είπε απλώς «όχι». Αλλά η Ελ Νάντι έπεισε τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αεροπλοΐας να την προσλάβει ως γραμματέα, χωρίς χρήματα, σε αντάλλαγμα για μαθήματα –κρυφά από τον πατέρα της και με τη σιωπηλή υποστήριξη της μητέρας της. Στα μάτια των Αιγυπτίων έγινε ηρωίδα, στα μάτια των αιγύπτιων γυναικών που αγωνίζονταν για ίσα δικαιώματα, μια μοναδική πηγή έμπνευσης. «Εμαθα να πετάω», θα εξηγούσε, «γιατί λατρεύω την ελευθερία».

«Λοιπόν, πώς θα με κρίνετε; Για τα μαλλιά, για τις απόψεις μου; Παρενοχλείτε με τις λέξεις, παρενοχλείτε με τα χέρια… και μόνο τα λόγια σας όμως, αυτό είναι παρενόχληση, δεν είναι φλερτ».

Ελεύθερες οι γυναίκες της Αιγύπτου, στη δύση του 2013 πλέον, δεν είναι. Το καθεστώς Μουμπάρακ τις περιφρονούσε. Οι ισλαμιστές του Μόρσι προσπάθησαν να υποτιμήσουν τη γενναιότητα που έδειξαν κατά την Επανάσταση του Νείλου και να τις περιθωριοποιήσουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 99,3% των αιγύπτιων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης. Η Μαγιάμ Μαχμούντ πολεμάει αυτή τη θλιβερή κουλτούρα με «όπλο» τη ραπ.

Είναι 18 χρόνων, φοιτήτρια Οικονομικών στο Κάιρο. Μεγάλωσε στη συνοικία Ιμπάμπα, ένα χαοτικό χωνευτήρι όπου οι εντάσεις αφθονούν και οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν την άνθηση μιας μουσουλμάνας φεμινίστριας καλλιτέχνιδος της ραπ. Αλλά οι γονείς της τη στήριζαν. Η μητέρα της τη μύησε στην ποίηση του σπουδαίου σατιρικού ποιητή Αχμεντ Φουάντ Νεγκμ και εκείνη αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της «σχολή ραπ», βρίσκοντας την αιγυπτιακή σκηνή σεξιστική και πρωτόγονη. Οι στίχοι και η μουσική της την έφεραν την περασμένη εβδομάδα στα ημιτελικά του «Οι Αραβες έχουν ταλέντο» στη Βηρυτό. Οι φαν της ολοένα και πυκνώνουν –ταυτόχρονα βέβαια η Μαγιάμ Μαχμούντ καταγγέλλεται ως «άπιστη», «επιδειξιμανής» και «ντροπή για την οικογένειά της».

Η Λότφια Ελ Νάντι πέθανε σε ηλικία 95 ετών, το 2002. «Δεν αναγνωρίζω την Αίγυπτο όπως είναι σήμερα», είχε πει λίγο καιρό πριν. «Αλλά η Αίγυπτος που γνώριζα θα επιστρέψει, είμαι βέβαιη».