Με καθολική άρνηση της κατηγορίας από τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη (φωτογραφία, ενώ εξέρχεται από το Τριμελές Εφετείο) και τους συγκατηγορουμένους του, με ενστάσεις εκ μέρους της υπεράσπισης αλλά και με παρόντες στη θέση της πολιτικής αγωγής τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και τον ΟΤΕ, άνοιξε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η αυλαία της πρώτης δίκης που αφορά τα αποκαλούμενα μαύρα ταμεία της Siemens.

Το εδώλιο του κατηγορουμένου εκτός από τον πρώην υπουργό μοιράζονται ο κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ο τότε συνεργάτης του, Αριστείδης Μαντάς, το άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Hellas Ηλίας Γεωργίου και η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην κατάθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που εκταμιεύτηκαν από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Χρήματα που ο Αν. Μαντέλης από την αρχή έχει υποστηρίξει πως δεν συνιστούσαν δωροδοκία, όπως του χρεώνει η κατηγορία, αλλά προεκλογική χορηγία.

Απέναντί τους όλοι θα έχουν το ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΤΕ που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής και παραμένουν ως διάδικοι στην εκδίκαση της υπόθεσης παρά την ένσταση της υπεράσπισης για την αποβολή τους. Το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί αποζημίωση 500.000 ευρώ από τον καθένα κατηγορούμενο, ενώ ο ΟΤΕ το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ επιφυλασσόμενος να προσφύγει για τα περαιτέρω στα αστικά δικαστήρια.

Ο Αν. Μαντέλης δήλωσε για τον συγκατηγορούμενο και κουμπάρο του Γιώργο Τσουγκράνη ότι ενεπλάκη χωρίς να γνωρίζει ούτε για την προέλευση των χρημάτων ούτε τίποτε. «Βρίσκεται κατηγορούμενος εξαιτίας της δικής μου συμπεριφοράς, εν αγνοία του» είπε.