Το κείμενο φιλοδοξούσε να καταστήσει την άμβλωση ένα «ευρωπαϊκό δικαίωμα». Δεν ήταν δεσμευτικό, δεν θα υποχρέωνε, για παράδειγμα, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα να νομιμοποιήσουν τις αμβλώσεις ή την Ιταλία και την Πορτογαλία να εφαρμόσουν στην πράξη τους νόμους που ήδη έχουν. Ηταν απλώς μια «έκθεση πρωτοβουλίας», διεκδικούσε για λόγους αρχής και στο όνομα όλων των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελεύθερη πρόσβαση στην αντισύλληψη και σε ασφαλείς υπηρεσίες άμβλωσης. Πράγματα, δηλαδή, που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα στην Ευρώπη του 2013.

Σε μια πρώτη ψηφοφορία που είχε γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, η εισηγήτρια αυτής της μη δεσμευτικής «έκθεσης πρωτοβουλίας», η πορτογαλίδα Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων Εντίτε Εστρέλα είχε αποδοκιμαστεί με γιουχαΐσματα από μερίδα συναδέλφων της. Και οι ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, μια ομάδα που συνασπίζει μεταξύ άλλων την πολωνική καθολική Δεξιά και τους βρετανούς Συντηρητικούς, είχε επιτύχει ματαίωση της ψηφοφορίας. Οσο για τον γάλλο Ακροδεξιό Μπρινό Γκολνίς, αυτός είχε καταχειροκροτηθεί για τους μύδρους που εξαπέλυσε εναντίον του «ελεεινού» κειμένου.

Στο παιχνίδι μπήκε κατόπιν η σύνοδος των γερμανών επισκόπων, καταγγέλλοντας «την περιθωριοποίηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή και η ελευθερία συνείδησης». Παίρνοντας τη σκυτάλη, οι υπερσυντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησαν εντατικό πρεσάρισμα των συναδέλφων τους –κάπου 100.000 μέιλ έστειλαν –προκειμένου να τους κινητοποιήσουν ενάντια στο «λόμπι των αμβλώσεων». Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν δίστασαν να διαστρεβλώσουν και μερικά πραγματάκια, διαβεβαιώνοντας, για παράδειγμα, πως το ζητούμενο ήταν η νομιμοποίηση της παιδεραστίας.

Το κείμενο τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη. Αντ’ αυτού, ωστόσο, υιοθετήθηκε με 334 έναντι 327 ψήφων ένα εναλλακτικό κείμενο το οποίο δηλώνει το απόλυτο τίποτα –ότι αρμόδια να αποφασίζουν για τα θέματα αυτά είναι τα κράτη – μέλη. Φρόντισε γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε έναν δεύτερο βαθμό η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

Και αυτό το Ευρωκοινοβούλιο θα φαντάζει σαν φάρος προοδευτισμού μπροστά σε εκείνο που κατά πώς φαίνεται θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.