Με μόνο θέμα στην ατζέντα τους αυτό των πλειστηριασμών αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση αυτή θα επιχειρηθεί να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να καταλήξουν σε μια λύση κοινής αποδοχής, καθώς τα περιθώρια στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η ισχύουσα ρύθμιση που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους για τη νέα ρύθμιση, κάτι όμως που ώς τώρα συναντά τη σθεναρή αντίσταση της τρόικας, η οποία μιλάει μόνο για εξάμηνη διάρκεια.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή να νομοθετήσει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Την ίδια ώρα έτοιμη είναι η διάταξη που αφορά τον υποχρεωτικό θεσμό της Ειδικής Διαμεσολάβησης για θέματα σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτό ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος, εκτιμώντας ότι εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία με την οποία θα γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής Διαμεσολάβησης, που σήμερα είναι προαιρετικός.

Το όφελος από τη ρύθμιση αυτή θα είναι, όπως σημείωσε, η αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων, καθώς σήμερα περισσότερες από 80.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι αν και σύμφωνα με τον νόμο η προθεσμία για την εκδίκαση των υποθέσεων είναι έξι μήνες σε αρκετά ειρηνοδικεία της χώρας δίνονται ημερομηνίες δικασίμου για το 2022-2023. Μάλιστα το κόστος της Ειδικής Διαμεσολάβησης θα είναι 200 ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα πληρώνει ο οφειλέτης και το υπόλοιπο οι δανειστές, ενώ σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαμεσολάβησης θα υπάρχει και αμοιβή 3 τοις χιλίοις επί του χρέους.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Διαμεσολάβησης στο ΕΒΕΑ, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή εναλλακτικών τρόπων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων σε θέματα που άπτονται του ιδιωτικού δικαίου. «Η διαμεσολάβηση σημαίνει λιγότερο κόστος για τον πολίτη και τον επιχειρηματία αλλά και ταχύτερη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.