Ως γνωστόν, η αίσθηση της επιτυχίας δημιουργεί ευφορία. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που πληροφορούμαι ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην κίνηση των 58 –περίπου τριάντα –μετά την μεγάλη εκδήλωση της Κεντροαριστεράς που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Ακροπόλ έσπευσαν στο μπαρ Μπούφος κοντά στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης (στην Αιόλου) για να συνεχίσουν τη ζύμωση. Σημειώνω ότι ο χώρος παραπέμπει σε παλιό αστικό καφενείο. Δεν μου κάνει εντύπωση που το προτίμησε η ομήγυρη, στην οποία πλειοψήφησαν οι λευκοί και οι γκρίζοι κρόταφοι. Μαθαίνω ότι το «παρών» έδωσαν ο πρωτεργάτης της κίνησης Γιάννης Βούλγαρης, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Γραμματικάκης και Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Σταύρος Λιβαδάς (έχει υπογράψει το κείμενο των 58 και είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της κίνησης) από τη ΔΗΜΑΡ, η Αθηνά Δρέττα και ο Θεόδωρος Τσίκας από το ΠΑΣΟΚ. Παρών ήταν και ο Μάνος Επιτροπάκης από τη Δυναμική Ελλάδα. Τα σχόλια, όπως ήταν αναμενόμενο, εστιάστηκαν στον απόηχο της εκδήλωσης, στα επόμενα βήματα, αλλά και στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που αρχίζει αύριο.

Κατοχύρωση συνθημάτων

Η πρωτοβουλία των 58 προκαλεί. Ακόμη και με… δανεικά συνθήματα. Αναφέρομαι στο περίφημο «πολίτες, όχι πελάτες» που απηύθυνε ως χαιρετισμό ο Γρηγόρης Ψαριανός στην εκδήλωση του Ακροπόλ. Μόνο που το συγκεκριμένο μότο είναι το κεντρικό σύνθημα της Δράσης. Εξού και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επέκρινε χθες τον Ψαριανό επειδή δεν ανέφερε την πηγή του. Αυτό μέσω του προσωπικού του προφίλ στο facebook, όπου ο πρόεδρος της Δράσης αναφέρει, μεταξύ των άλλων: «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει και εφαρμόζεται σήμερα η κυβερνητική πολιτική με σύνθημα «πελάτες, όχι πολίτες» και έχει μάλιστα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι το περίφημο 4-2-1 που εφαρμοζόταν όταν ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και τώρα έχει μετατραπεί σε 5-3, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα νοσοκομεία, όπου οι διοικητές μοιράστηκαν στα δύο κόμματα και έγινε η σχετική μοιρασιά μεταξύ στελεχών ΝΟΔΕ, πολιτευτών και κομματαρχών».

Δρόμο σκοτεινό θα διαβείς

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ρίχνουν ανάθεμα στον Γιάννη Στουρνάρα για την οικονομική πολιτική. Υπάρχουν στελέχη που όχι μόνο τον εκτιμούν, αλλά του κάνουν και ασκήσεις εμψύχωσης. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ένας εξ αυτών –έχει διατελέσει μάλιστα και υπουργός –του έστειλε με μήνυμα στο κινητό απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα! Αυτό το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να ενθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών ενόψει της δύσκολης συνεδρίασης του Eurogroup. Το απόσπασμα έχει ως εξής: «Και μην, είπον εγώ, δύσβατός γέ τις ο τόπος φαίνεται και επίσκιος. Έστιν γουν σκοτεινός και δυσδιερεύνητος. Αλλά γαρ όμως ιτέον». Σε απλά ελληνικά, ο δρόμος είναι σκοτεινός και δύσβατος, αλλά πρέπει να τον διασχίσουμε. Ψέματα;

Επιστολές για τον Καλλικράτη

Στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του Καλλικράτη θέλει να περάσει ο Γιάννης Μιχελάκης. Εξού και απηύθυνε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον οποίο ζητά τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία και θα επεξεργαστεί τον Καλλικράτη. Στο γράμμα ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι θέλει να αποκαταστήσει τυχόν δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του εγχειρήματος, ώστε ο Καλλικράτης να γίνει πιο αποτελεσματικός. Σχετική επιστολή ο Μιχελάκης έχει απευθύνει και στους γενικούς γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Θανάση Μπούρα και Παναγιώτη Ρήγα, προκειμένου να ζητήσουν προτάσεις από βουλευτές που έχουν υπηρετήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως, όσες επιστολές και να στείλει, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στον Καλλικράτη και δη στο χωροταξικό του. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αν γίνει μία αλλαγή, θα ξηλωθεί όλο το πουλόβερ. Δεν έχουν άδικο.