Σύγχυση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ανέφερε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι τεχνικές συζητήσεις.

«Περιμένουμε επιστροφή πλήρους ομάδας διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε ο εκπρόσωπος, «αφού οι [ελληνικές] αρχές θα έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο, με στόχο τη συμφωνία».

Ωστόσο έγινε γνωστό πως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, πληροφορίες του Mega από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν ότι ο Πολ Τόμσεν θα ηγηθεί του τεχνικού κλιμακίου και θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Βάσει των πληροφοριών, ο Τόμσεν επρόκειτο να αναχωρήσει την Κυριακή για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στο Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Αθήνα για να συνεχίσει την επιθεώρηση σε τεχνικό επίπεδο. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Στην Αθήνα θα βρεθεί εντός της εβδομάδας και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ματίας Μορς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Παναγιώτη Καρβούνη.

Η πληροφορία της άφιξης Τόμσεν και Μορς στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε την Κυριακή και από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα, όμως, με τον εκπρόσωπο, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Αμεσος στόχος όμως της ελληνικής πλευράς, είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου.