Δέκα ημέρες αφότου ένας από τους σφοδρότερους τυφώνες όλων των εποχών σάρωσε τις Κεντρικές Φιλιππίνες προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 4.000 ανθρώπων σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, χτες, Κυριακή, οι επιζήσαντες της καταστροφής συνέρευσαν ομαδικά στις ερειπωμένες εκκλησίες για να προσευχηθούν για το αβέβαιο μέλλον τους. Την ίδια ώρα, αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης σε πληγέντες του τυφώνα, σε απομακρυσμένες περιοχές των Κεντρικών Φιλιππίνων, οι οποίοι μέχρι χτες παρέμεναν αβοήθητοι.

Στο Καμπουνγκάαν, ένα χωριό στο εσωτερικό της περιφέρειας Τανάουαν της χειρότερα πληγείσας επαρχίας Λέιτε, η άφιξη χτες ενός αμερικανικού ελικοπτέρου ήταν η πρώτη βοήθεια που έφτασε στην περιοχή έπειτα από το φονικό πέρασμα του τυφώνα. Κάτοικοι του χωριού, με πρώτα τα παιδιά, έτρεξαν να υποδεχτούν το ελικόπτερο φωνάζοντας «Ευχαριστώ! Ευχαριστώ!». Την ίδια στιγμή, μέλη του πληρώματος ξεφόρτωναν από το ελικόπτερο κιβώτια με βοήθεια τα οποία έφεραν τη σφραγίδα «από τον αμερικανικό λαό».

Παρά τη μαζική διεθνή κινητοποίηση για την αρωγή των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν και παρόλο που η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να διανέμεται και στις πιο απόμακρες περιοχές των κατεστραμμένων Κεντρικών Φιλιππίνων χάρη, κυρίως, στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ελικόπτερα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Ουάσιγκτον», ο ΟΗΕ υπογράμμισε πως σε ορισμένες ορεινές επαρχίες της χώρας άνθρωποι παραμένουν εγκαταλελειμμένοι δίχως τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. «Εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία των εκατομμυρίων αντρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Αμος.

Η ανθρωπιστική κρίση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι Αρχές των Φιλιππίνων εξακολουθεί να εντείνεται, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της πρωτόγνωρης καταστροφής αυξήθηκε από τις 900.000 χιλιάδες που υπολογιζόταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στα 4 εκατομμύρια. Οσον αφορά τους αγνοούμενους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ανέρχονται σε 1.186.

Ο ΑΚΙΝΟ. Ο Πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο, έπειτα από τις έντονες κριτικές που δέχτηκε σχετικά με την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στην καταστροφή, επισκέφθηκε χτες μερικές από τις πληγείσες περιοχές και προσπάθησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα στις τοπικές Αρχές.

Στην πόλη Γκουιουάν της επαρχίας Σαμάρ, ο Ακίνο επαίνεσε τον δήμαρχο επειδή πραγματοποίησε έγκαιρα την εκκένωση της πόλης με αποτέλεσμα οι νεκροί να περιοριστούν σε λιγότερους από εκατό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα στην ολοσχερώς κατεστραμμένη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε. «Για το τι συνέβη αλλού, προτιμώ να μην μιλήσω. Ως Πρόεδρός σας δεν μου επιτρέπεται να οργίζομαι ακόμη και όταν είμαι συγχυσμένος. Απλώς το υπομένω», ανέφερε. Σε δηλώσεις του από την πόλη – φάντασμα της Τακλομπάν όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ο Ακίνο τόνισε πως οι επιχειρήσεις αρωγής των πληγέντων πρέπει να ενταθούν, ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα παραμείνει στην περιοχή έως ότου να βελτιωθεί η κατάσταση. Στην παραθαλάσσια πόλη πάντως, δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος περιορίζεται σε ελάχιστα σημεία και επίσης δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει και ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικών και αναπνευστικών ασθενειών και διάρροιας καθώς όσα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν έχουν καταστραφεί, υπολειτουργούν.

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ

Ενα ταχύτατα κινούμενο βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε τη δημιουργία ενός «μεγάλου και εξαιρετικά επικίνδυνου» ανεμοστρόβιλου στο Ιλινόι απειλεί από χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) 53 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.