Οσες και όσοι ανακάλυψαν στις τελευταίες αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη μια «στροφή στον ρεαλισμό» μάλλον αγνοούσαν ή ποτέ δεν μπόρεσαν, ή δεν θέλησαν, να κατανοήσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον χαρακτήρα της κρίσης, για τις σχέσεις της ελληνικής οικονομίας με την ΕΕ και την εναλλακτική του στρατηγική πρόταση εξόδου από τη σημερινή δομική κρίση.

Προς επιβεβαίωση της παραπάνω εκτίμησης θα ήθελα να θυμίσω ορισμένες φράσεις κλειδιά που κατά καιρούς έχουν εκφωνηθεί από τον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματός μας. «Η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη είναι ένα υπερόπλο που ποτέ δεν αξιοποίησε η ελληνική πλευρά», «δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος από την ευρωζώνη», «μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας όντας μέλος της ευρωζώνης θα επέφερε ένα ντόμινο οικονομικών απρόβλεπτων επιπτώσεων στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και αυτό οι εταίροι μας το γνωρίζουν καλά και το μετρούν».

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί κάποιοι μιλούν για στροφές; Προφανώς πρόκειται για μια τακτική εκ μέρους άσπονδων «φίλων» και αντιπάλων που θέλουν να εμφανίσουν έναν ΣΥΡΙΖΑ να τα στρίβει και να συμβιβάζεται. Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τη δική τους αφήγηση περί μονόδρομου και τη δογματική τους εμμονή στη στρατηγική του Μνημονίου και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού των αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι σαφές πως δεν φλερτάρει με λογικές εθνικής αναδίπλωσης, πως η ΕΕ αποτελεί το πεδίο της πάλης για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών, καθώς και πως ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη είναι κοινός με τους ευρωπαίους εργαζόμενους και τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ