Οταν στο πρόσφατο παρελθόν τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε λέγοντας ότι δεν πας σε μια διαπραγμάτευση δηλώνοντας εκ των προτέρων τι θέλεις να κάνεις, γιατί έτσι υπονομεύεις τη διαπραγματευτική σου θέση.

Και όταν πριν από τις τελευταίες εκλογές Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε έκρηξη του πληθωρισμού, τραπεζικό πανικό, έξοδο κεφαλαίων και μαζική μετανάστευση, τότε αντιμετώπιζαν τις λοιδορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τρομολάγνοι και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες ενσπείροντας τον φόβο.

Προχθές στο Οστιν του Τέξας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε αυτά ακριβώς για τα οποία κατηγορούσε τους αντιπάλους του. Και μάλιστα με τους ίδιους «τρομολαγνικούς» όρους.

Μένει να φανεί αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ίδια τώρα που επέστρεψε στην Ελλάδα ή αν θα έχουμε και πάλι Τσίπρα εξωτερικού και Τσίπρα εσωτερικού. Αν όχι, τότε περιμένουμε να εξηγήσει τι θα κάνει εάν οι θέσεις του για βαθύ κούρεμα του χρέους δεν βρουν απήχηση στην Ευρώπη. Με δύο λόγια, πώς απαντά στο ερώτημα που του έθεσε ο κ. Γλέζος «πού θα βρει τα λεφτά». Ή, για να το πούμε διαφορετικά, αν στ’ αλήθεια πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ κηρύσσοντας μονομερή στάση πληρωμών -ενέργεια που συνεπάγεται αυτόματη και άτακτη χρεοκοπία.

Ο Παντελής Καψής είναι υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης