Η χρήση του κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού είναι πιο εύπεπτο από κάθε άλλο αλεύρι καθώς η γλουτένη που περιέχει αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό υδατοδιαλυτών πρωτεϊνών και οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου είναι καλά ανεκτό από άτομα με ήπια δυσανεξία στη γλουτένη. Η ζέα είναι το πιο παλιό γνωστό δημητριακό, θεωρείται μάλιστα το σιτάρι των αρχαίων Ελλήνων.
Στη Γερμανία, όπου φτιάχνουν με αυτήν από ψωμί μέχρι μπίρα και υποκατάστατο καφέ, λέγεται ντίνκελ, στην Αγγλία σπελτ και στην Ιταλία φάρο και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε σούπες, ψωμιά, πίτσες, κέικ και μπισκοτάκια. Η ζέα είναιπλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2 αλλά και ωφέλιμων λιπαρών οξέων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρους τους σπόρους της Ζέας σε σούπες και σαλάτες αρκεί να τους μουσκέψετε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό όπως τα όσπρια και να τους βράσετε ή να αντικαταστήσετε το σιταρένιο αλεύρι με αλεύρι ζέας ή ντίνκελ για να φτιάξετε κέικ, ψωμί, πίτσες κ.ά.
Δοκιμάστε απλά μπισκότα που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας 2 φλ. αλεύρι ζέας με 1 κ.τ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.τ.γ. αλάτι, 6 κ.τ.σ. βούτυρο και περίπου 2/3 φλ. γάλα. Ψήστε τα μπισκότα για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους.
Αλεύρι ζέας και ντίνκελ αλλά και ζυμαρικά, κέικ, βάφλες κ.ά. πωλούνται σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε κάποιες λαϊκές αγορές.