Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής – που ούτως ή άλλως αποτελεί πάγιο αίτημά της – και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα κατέθεσε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς με την επισήμανση ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος είναι αναντίστοιχος με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Στο άμεσο μέλλον μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος θα παρουσιάσει την πρότασή του και συνολικά για το πολιτικό σύστημα.

Επί της ουσίας, η ΔΗΜΑΡ ζητεί η αναλογική κατανομή των εδρών να επεκταθεί πλέον στο σύνολο των 300 εδρών και να καταργηθεί η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό πόρρω απέχει από την αυτοδυναμία, με ποσοστά μάλιστα που μπορούν να κινούνται κάτω από το 30%, ακόμη και κάτω από το 20% όπως συνέβη με τις εκλογές του Μαΐου του 2012» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Στην εισηγητική έκθεση της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται ότι στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες ανακύπτει τεράστιο πρόβλημα αντιπροσώπευσης δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή της πριμοδότησης οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις παραβίασης της ισοδυναμίας της ψήφου, ιδίως στις τετραεδρικές περιφέρειες, στις οποίες το πρώτο πανελλαδικά κόμμα κερδίζει σχεδόν το σύνολο των εδρών τους, ακόμη και αν τοπικά δεν είναι πρώτο κόμμα.

Στο σκεπτικό της ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι οι σημερινές πολιτικές συνθήκες έχουν αφαιρέσει πλέον κάθε επιχείρημα για την υπεράσπιση νομοθετικών επιλογών που είναι εμφανώς αναντίστοιχες με τη ζέουσα πολιτική πραγματικότητα. Σήμερα, υποστηρίζουν στη ΔΗΜΑΡ, απαιτείται μία γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία στις σημερινές συνθήκες είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου αυτό να διαμορφώσει νέες προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Κουβέλης, η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν υπεισέρχεται σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία και αποτελεί πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει άμεσα, π.χ. για τις εκλογές του 2016, απαιτείται να ψηφισθεί από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Αλλιώς αν ψηφισθεί από την πλειοψηφία, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.