Είναι ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ των αποκαλύψεων του Εντουαρντ Σνόοουντεν. Στην κατοχή της «Μοντ» περιήλθε ένα μέρος των εγγράφων του πρώην πράκτορα της NSA. Οι δημοσιογράφοι μας συνεργάστηκαν στενά με τον αμερικανό δημοσιογράφο και μπλόγκερ Γκλεν Γκρίνγουολντ που ελέγχει αυτόν τον όγκο των πληροφοριών και ζει στη Βραζιλία. Η εφημερίδα επικεντρώθηκε στη δραστηριότητα της NSA στη Γαλλία. Η συνεργασία με τον Γκρίνγουολντ και την ομάδα του άρχισε τον περασμένο Αύγουστο. Ο δημοσιογράφος θα παρεμβαίνει στο εξής από τις σελίδες της «Μοντ» σε μια κοινή προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι πληροφορίες που περιέχονται σε εκατομμύρια αρχεία.
Οι περίπου δέκα δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας εργάστηκαν παράλληλα σε δύο άξονες. Ο ένας ήταν η ιστορία του προγράμματος παρακολούθησης Prism της NSA και ο άλλος η παρακολούθηση της Γαλλίας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για την οποία ήταν γνωστά ελάχιστα πράγματα μέχρι σήμερα. Η διαφορετική φύση αυτών των εγγράφων και το εύρος των τεχνικών θεμάτων που περιείχαν απαιτούσαν ενδελεχή μελέτη και μια εμβάθυνση στην ανάλυση προκειμένου να μη χαθούν το νόημα και η αξία τους. Τα έγγραφα της NSA τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της «Μοντ» έδωσαν το έναυσμα για μια βαθιά έρευνα στη Γαλλία. Κάναμε τις γαλλικές πηγές μας να αντιδράσουν και να πάρουν θέση γι’ αυτές τις πληροφορίες.
Η «Μοντ» θεωρεί ότι η κοινή γνώμη πρέπει να μάθει την αλήθεια για τα προγράμματα παρακολούθησης. Στόχος μας δεν είναι να κηρύξουμε την απόλυτη διαφάνεια, που θα σήμαινε να δημοσιεύσουμε τα πάντα για όλους με ανεύθυνο τρόπο. Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν δεν πρέπει να αποδυναμώσουν τις δημοκρατικές κοινωνίες αλλά να τις ενισχύσουν. Ο στόχος τους είναι να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις αξίες μας αυτή η τεράστια συλλογή δεδομένων που επιτρέπει σε κάποιους να διαβάζουν τις ζωές μας, τις σχέσεις μας, τις απόψεις μας σαν ανοικτό βιβλίο. Το ζήτημα που τίθεται για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες είναι μεγάλο.

Η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούλιο μια έρευνα για την παρακολούθηση των ψηφιακών και τηλεφωνικών επικοινωνιών. Με την έρευνα εκείνη είχαμε αποκαλύψει τον ηλεκτρονικό πόλεμο που μαινόταν στις δημοκρατίες μας και αναδεικνύαμε την έλλειψη του δημόσιου διαλόγου για το θέμα της παρακολούθησης των πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε σήμερα αυτές τις πληροφορίες απαντά σε μια βασική αρχή: κανένα από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε δεν περιέχει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η NSA παρακολουθεί τα τεκταινόμενα σε αυταρχικά κράτη, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, ούτε σε μη κρατικές ομάδες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Οι κανόνες που έχουν υιοθετήσει ο Εντουαρντ Σνόουντεν και ο Γκρίνγουολντ και προσυπογράφει η «Μοντ» διέπονται από την αρχή της υπευθυνότητας. Δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Αυτό που θέλουμε είναι να φέρουμε στο φως τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των πολιτών ή των συμμάχων μιας δημοκρατικής χώρας.

* H Natalie Nougayrede είναι διευθύντρια της «Μοντ»